Datingapps komen vaak ter sprake in de verhalen van slachtoffers van seksueel geweld. Het is reden voor de Nederlandse politie om onderzoek te doen naar het verband tussen seksueel geweld en deze apps, zo meldt Zembla. De politie wil met name weten hoe vaak Tinder en andere datingapps terugkomen in zaken van seksueel geweld. Een woordvoerder van de politie heeft het bestaan van het onderzoek bevestigd na vragen van Zembla over zogenaamde ‘datingapp rapes’.
De afgelopen jaren zijn er meerdere spraakmakende zaken geweest waarin gebruikers van datingapps te maken kregen met seksueel geweld. Om beter inzicht te krijgen in de manier waarop dader de apps gebruiken, voert de politie momenteel een onderzoek uit. Ze willen met name weten hoe makkelijk het is om potentiële slachtoffers te vinden via een datingapp. Hoewel de exacte details ontbreken, geeft het bericht aan dat datingapps onder een vergrootglas liggen.
De schaduwkant van Tinder
In de Zembla-uitzending van donderdagavond, genaamd ‘De schaduwkant van Tinder’, laten de programmamakers zien hoe makkelijk Tinder het maakt voor daders van seksueel geweld om een slachtoffers te vinden. De uitzending gaat over een Australisch onderzoek dat een patroon toont van aanranding en verkrachting. De slachtoffers in de documentaire delen hun pijnlijke ervaringen met Tinderdates die uitliepen op seksueel geweld. En ook vertellen de slachtoffers hoe makkelijk de daders vervolgens konden verdwijnen – door alle digitale sporen op de app te verwijderen met een druk op de ‘match opheffen’-knop.
De schaduwkant van Tinder
- Uitzending: Donderdag 16 september om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2
- Herhaling: donderdag 23 september – 9.30 uur – NPO 2
Iva Bicanic, directeur van het Centrum Seksueel Geweld, vertelt in de uitzending dat datingapps vaak terugkomen in de verhalen van slachtoffers. Bicanic zegt: “Al onze zestien regionale afdelingen krijgen te maken met slachtoffers die een verkrachting of aanranding meemaken tijdens een date die gestart is via een datingapp. In het bijzonder ook homoseksuelen die elkaar via die apps treffen.”
Ze vermoedt dat de werkelijke aantallen veel hoger liggen, omdat er veel slachtoffers zijn die geen contact zoeken met het centrum. “Wat we nu weten is het topje van de ijsberg. (…) We denken dat er veel meer mensen zijn die slachtoffer zijn, maar geen contact zoeken met ons vanwege schaamte- en schuldgevoelens.”
Tinder wil het beter doen
In een reactie op de uitzending laat Tinder weten dat ze opnieuw contact gaan opnemen met het Centrum Seksueel Geweld om samen te gaan werken aan een ‘support functie’ voor de Nederlandse versie van de app. Tinder zegt verder dat ze inmiddels al meerdere aanpassingen hebben gedaan en verdere verbeteringen nog gaan doorvoeren. Het bedrijf geeft in hun reactie toe dat het rapporteren van opgeheven match nu eenvoudiger kan en dat ze dit nog gaan aanpassen.
Datingapps worden steeds vaker onderzocht vanwege hun rol bij het faciliteren van intimidatie en misbruik. Eerder dit jaar heeft de Australische politie aangekondigd dat ze in gesprek zijn met Tinder’s moederbedrijf Match Group om toegang te krijgen tot een portaal waarin seksueel geweld wordt gerapporteerd in de app. De Australische politie stelde toen ook voor om kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken om de gesprekken van gebruikers te scannen op waarschuwingssignalen.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.