Daten is niet meer zoals het ooit was. Voorbij zijn de dagen van ouderwetse romantiek met blikken die elkaar kruisen en eerste contacten die beginnen met een wederzijdse glimlach. Nu heeft iedereen de mogelijkheid om hun partner te kiezen op basis van een profielfoto. Veeg naar rechts op de profielfoto’s die je aantrekkelijk vindt en voor je het weet ga je van match naar eerste date.
In een wereld die wordt gedomineerd door eerste indrukken is de fysieke aantrekkelijkheid het eerste en bijna enige waarmee je rekening houdt. In het geval van datingapps dient het als een beslissende factor om te bepalen of je uiteindelijk op die eerste date gaat. En ook in het echte leven weten we allemaal dat de fysieke aantrekkelijkheid een belangrijk kenmerk is als we iemand beoordelen als een potentiële partner. Maar telt die fysieke aantrekkelijkheid nog als je eenmaal een relatie hebt? Het antwoord is ja, zo blijkt uit onderzoek.
Volgens recent onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad Personality and Individual Differences, hangt de toewijding in een liefdesrelatie af van hoe aantrekkelijk je je partner vindt. Maar dat is niet alles wat de onderzoekers ontdekten: ze ontdekten ook dat mensen zich minder betrokken voelen naarmate hun partners zichzelf aantrekkelijker vinden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Toewijding in relaties
Een belangrijk ingrediënt voor een langdurige relatie is de bereidheid om je aan je partner te binden. Psychologische onderzoeken hebben tot nu toe al aangetoond dat stellen meer toegewijd zijn aan hun relaties wanneer ze er zeer tevreden mee zijn en wanneer ze alternatieve partners als onaantrekkelijk ervaren. Maar onderzoekers van de Friedrich-Schiller University in Duitsland dachten dat er nog een andere mogelijke voorspeller van toewijding aan de relatie is: de fysieke aantrekkelijkheid van de partner.
“We weten uit eerder onderzoek dat fysieke aantrekkelijkheid een belangrijk en wenselijk kenmerk is van een potentiële partner en dus een belangrijke rol speelt bij het aangaan van een liefdesrelatie”, vertelt hoofdonderzoeker Tita Gonzalez Avilés tegen PsyPost. “Er was echter minder bekend over de mogelijke impact ervan op een relatie.”
Het onderzoek
Om dit te onderzoeken, analyseerden Gonzalez Avilés en haar collega’s de gegevens van een groot onderzoek onder 565 stellen die in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland woonden. Met een gemiddelde relatieduur van 9 jaar waren het stellen die al langere tijd bij elkaar waren. Alle deelnemers mochten een enquête invullen om betrokkenheid aan hun relatie te bepalen, bijvoorbeeld door scores te geven aan zinnen als ‘Ik voel me sterk verbonden aan mijn partner’. Daarnaast werd hen ook gevraagd om de aantrekkelijkheid van hun partner en hun eigen aantrekkelijkheid een cijfer te geven op een schaal van 1 tot 10.
Uit de analyse komt naar voren dat wanneer de deelnemers hun partner een hogere score gaven voor de fysieke aantrekkelijkheid, ook de betrokkenheid toenam. Hoe aantrekkelijker ze hun partner vonden, hoe meer ze zich betrokken voelden bij hun relaties.
“Mensen voelen zich meer betrokken bij hun romantische relatie, hoe aantrekkelijker ze hun partners vinden. Omdat fysieke aantrekkelijkheid een wenselijke eigenschap is in een partner, is het waarschijnlijk aantrekkelijker om een relatie te hebben met een aantrekkelijk persoon”, zegt Gonzalez Avilés.
De onverwachte wending
Hoewel dit alles niet verrassend is, nam het onderzoek een onverwachte wending. Terwijl de beoordelingen van de eigen aantrekkelijkheid niet gerelateerd waren aan iemands eigen niveau van toewijding, hadden mensen met die zichzelf aantrekkelijker vonden partners die minder toegewijd waren aan de relatie. In andere woorden: hoe aantrekkelijker iemand zichzelf vindt, hoe minder toegewijd de partner aan de relatie is.
Een mogelijke verklaring die de onderzoekers hiervoor geven is dat mensen die zichzelf aantrekkelijker voelen zich anders gedragen in het bijzijn van andere potentiële partners. En als dit gedrag wordt opgepikt door een partner, kan het ertoe leiden dat ze zich minder betrokken voelen bij de relatie.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.