We beoordelen mensen in een momentopname. Tijdens een spontane ontmoeting in de bar, een sollicitatie of een eerste date: je hebt niet meer dan een seconde nodig om een eerste impressie te krijgen van wie je voor je hebt. Daarom zegt iedereen ook dat ‘de eerste indruk telt’.
Uit onderzoek blijkt dat deze eerste indrukken over het algemeen het meest worden beïnvloed door non-verbale communicatie en lichaamstaal. Bijvoorbeeld, in één van de onderzoeken ontdekten wetenschappers dat kleding, kapsels, accessoires en andere aspecten van iemands uiterlijk een kleinere invloed hebben op de eerste indruk hebben dan lichaamstaal en non-verbale communicatie. In andere woorden: wat je doet met je lichaam en gezicht is belangrijker dan hoe je lichaam en gezicht eruit zien.
Onderzoek van andere wetenschappers ondersteunt het idee dat gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal de sterkste effecten hebben op de eerste indruk. Ze hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat mensen die hun emoties sterker uiten op een non-verbale manier, bijvoorbeeld met gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, geliefder zijn dan minder expressieve mensen.
Natuurlijk zeggen onderzoeken in de sociale psychologie ook dat aantrekkelijk zijn helpt. Maar fysiek aantrekkelijk zijn is meer dan alleen een mooi koppie. Je lichaamstaal vermindert of vergroot die fysieke aantrekkelijkheid.
6 afknappers in lichaamstaal
Slechte hygiëne, als voorbeeld, is een non-verbaal signaal dat je aantrekkelijkheid vermindert. Een lekker geurtje vergroot je aantrekkelijkheid. Zo zijn er nog veel meer non-verbale signalen die bijdragen aan de eerste indruk die je achterlaat. En sommige van die signalen kunnen regelrechte afknappers zijn tijdens een date. Dit zijn 6 afknappers in lichaamstaal die je wilt vermijden.
1. Gezichtsuitdrukkingen
Veel van de slechtste non-verbale signalen die je kunt afgeven zijn onderdeel van de uitdrukkingen van je gezicht. Een overmaat aan negatieve gezichtsuitdrukkingen, zoals boos of droevig kijken en fronsen, helpt je niet om een betere indruk te maken. Andersom doen de positieve gezichtsindrukkingen dat wel met de glimlach als de onbetwiste nummer één.
2. Stemgeluiden
Te luid spreken, een zeurderige toon of nasaal (door de neus) praten kunnen anderen direct op je laten afknappen. Je stemgeluid is een non-verbaal signaal dat anderen kan afschrikken. Dat geldt ook voor de geluiden die je maakt als je niet spreekt, zoals snuiven en keelschrapen. Het kunnen allemaal afknappers zijn. Het gaat er dus niet alleen om wat er uit je mond komt tijdens de eerste date, maar ook hoe het eruit komt.
3. Oogcontact
Te veel of te weinig: oogcontact is een lichaamstaalprobleem wanneer je het niet in de juiste mate doet. Wegkijken wanneer iemand tegen je praat, duidt op een gebrek aan interesse. Naar de grond staren maakt je afwezig. En als je iemand blijft aanstaren, dan kan het juist te intens zijn – en zelfs wat creepy.
4. Houding
Je armen over elkaar houden, de schouders laten hangen en een onhandige positie: deze signalen kunnen allemaal een afknapper zijn. Ze kunnen het idee geven dat je afstand wilt houden, jezelf wilt beschermen en dat je er geen vertrouwen in hebt. En terwijl je misschien wel betrokken bent bij de date, geeft je lichaam een ander beeld.
5. Persoonlijke ruimte
Een eerste date is aftasten. Je weet nog niet hoe ver je kunt gaan, omdat je elkaar nog niet goed kent. Het is dus belangrijk om na te denken over hoe dicht of ver je bij iemand uit de buurt bent. De ruimte tussen jou en je date maakt het gesprek intiemer of afstandelijker. Als je te vroeg de intieme zone (0 tot 45 cm) van de ander doorbreekt, kan dat een regelrechte afknapper betekenen.
6. Aanraking
Een ongewenste aanraking is een onmiddellijke afknapper. Een kus, knuffel of hand op de rug lijkt misschien de logische vervolgstap, maar dat is het niet als de ander het niet verwacht en waardeert. Een aanraking is een krachtig gebaar met hevige gevolgen als het ongewenst is. Te snel, te veel is een garantie op teleurstelling.
Als we het nu toch over aanrakingen hebben, ook die bij jezelf kunnen afknappers zijn. Steeds je gezicht aanraken, je handen in zak houden en je handen wringen: allemaal afknappers tijdens een date, tenzij je iemand ontmoet die is verblind door liefde.
Een groot deel van de communicatie zit verstopt onder het oppervlak. Wat gezegd wordt is, zoals je hebt kunnen lezen, slechts een klein deel van de communicatie. Of nog beter gezegd, het gaat er vaak niet om wat er gezegd wordt, maar wat er níet wordt gezegd: de non-verbale communicatie. Het tipje van de ijsberg waar mensen het weleens over hebben, geldt dus ook voor lichaamstaal – zoals de naam al zegt, de taal die we spreken met ons lichaam.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.