10 gouden regels van een stabiele relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Een fijne en stabiele relatie hebben is de droom van elk koppel. Geen twijfels, zekerheid en duidelijkheid. Maar het gebeurt nog wel eens dat er een ruzie of discussietje naar boven komt. Wil je toch graag samen werken naar een fijn samenzijn, dan is het belangrijk dat je een aantal gouden regels in acht neemt.

Regels zorgen ervoor dat je kunt genieten van de tijd samen en je staat daardoor ook een stuk positiever in het leven. Ontdek de 10 gouden regels van een stabiele relatie en bespreek met elkaar welke regels jullie graag willen hanteren in jullie romance.

Waarom zijn regels in een relatie belangrijk?

Net zoals bij een sportwedstrijd is het ook in een stabiele relatie belangrijk om een aantal gouden regels te hanteren. Niet om elkaar het leven zuur te maken, maar je dient soms rekening met elkaar te houden. Daarom is het goed om samen een aantal regels op te stellen, zodat je geen verkeerde keuzes maakt in de relatie. Maar het is ook belangrijk dat je er niet te veel opstelt, want anders is het niet leuk meer natuurlijk.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Onhoudbaar en geen handboek

Je hebt voor elkaar gekozen omdat je elkaar leuk vindt en omdat je elkaars waarden en normen respecteert. Regels gelden dan eigenlijk ook als een soort van handboek, zodat je op iets kunt terugvallen als één van beiden zich er niet aan houdt. Dit kan bijvoorbeeld overspel zijn of iets voor elkaar geheimhouden. Daarnaast zorgt het ervoor dat een situatie niet onhoudbaar wordt. Het zorgt ervoor dat je weet wat je van elkaar kunt verwachten.

Duidelijkheid en veiligheid

Net zoals bij de sportwedstrijd is het nodig dat er een richtlijn is waar iedereen zich aan dient te houden. Anders doet iedereen waar hij of zij zin in heef. En dan heeft de sportwedstrijd geen nut meer. Dit geldt ook voor een stabiele relatie. Door een aantal regels aan te nemen, krijg je duidelijkheid en voel je je veilig. Het is namelijk de bedoeling dat je verantwoordelijkheid neemt voor de aanwezigheid van de andere persoon in jouw leven.

10 gouden regels in een stabiele relatie

Er zijn dus een aantal gouden regels die belangrijk zijn in een stabiele relatie, maar er zijn ook zaken die zeker niet kunnen. Je wilt natuurlijk een geslaagde romance en daarom is het essentieel dat je elkaar in de waarde laat, maar dat je ook zorgt voor een duurzame basis. Je wilt samen iets opbouwen en een leuke toekomst tegemoet gaan, dus waarom zou je dat verpesten voor de ander? We vertellen je over 10 (ongeschreven) regels in een stabiele relatie.

1. Ga niet vreemd met iemand anders

De eerste ongeschreven gouden regel die we behandelen is natuurlijk vreemdgaan. Niet is pijnlijker dan erachter komen dat je geliefde het bed met iemand anders heeft gedeeld. Daarom is dit een van de belangrijkste regels in het rijtje. Praat samen met elkaar wat jullie onder vreemdgaan verstaan. De een vindt flirten namelijk nog prima, maar de ander vindt dit not done.

Door samen een lijst op te stellen heb je het ook nog eens overzichtelijk op papier staan, zodat je er altijd op kunt terugvallen. De basis van een stabiele relatie is dan ook respect hebben voor elkaar.

2. Lieg niet tegen elkaar

Er wordt wel eens gezegd dat een leugentje om bestwil moet kunnen, maar de tweede ongeschreven regel in een stabiele relatie is dat je nooit tegen elkaar liegt of iets voor de ander geheimhoudt. Tenzij het een verjaardagsverrassing is natuurlijk. Wees altijd open naar elkaar toe en bespreek het samen als je ergens mee zit. Lieg er niet over of houd het niet achter voor je partner, want vroeg of laat komt de ander er toch wel achter. Daarnaast is het niet prettig – voor beide partijen – als er wordt gelogen in een relatie.

3. Scheld niet tegen elkaar

Het kan gebeuren dat je ruzie hebt en eigenlijk is dat af en toe alleen maar gezond in een stabiele relatie. Een derde ongeschreven regel is echter dat je niet naar elkaar gaat schelden. Je kunt je nog zo vaak als het maar kan verontschuldigen, maar je kunt het niet wissen uit het geheugen van je partner.

Daarnaast kan het zomaar gebeuren dat jij of je partner de kwetsende woorden vroeg of laat weer naar boven brengt in een ander argument. Probeer het op een rustige manier uit te praten of neem desnoods even tien minuten afstand.

4. Maak geen generalisaties

Heb jij jezelf er wel eens op betrapt dat je generalisaties hebt gemaakt? Het overkomt de beste, maar het is toch beter om dit achterwege te laten in een stabiele relatie. De vierde ongeschreven regel is dan ook om in een discussie geen uitspraken te maken als:

  • “Je luistert nooit naar me.”
  • “Je doet x nooit.”
  • “Waarom doe je nu altijd x?”

Natuurlijk luistert je partner naar je, maar op het moment van boosheid voelt het alsof dit nooit gebeurt. In werkelijkheid doet je partner vaker de dingen goed, dan fout. Als je je dat realiseert, dan kom je erachter dat je de woorden op een andere manier kunt overbrengen:

  • “Ik voel me beter als je me af en toe een complimentje geeft.”
  • “Kan ik je volledige aandacht krijgen bij x.”
  • “Heb je straks tijd om x te bespreken?”

5. Discussieer niet in de slaapkamer

Een discussie is snel gevoerd, maar mocht het uit de hand lopen dan is een vijfde ongeschreven regel van een stabiele relatie dat je dit niet in de slaapkamer doet. Of vlak voordat je gaat slapen. Deze plek is namelijk nodig om tot rust te komen, om te slapen, te snacken, tv te kijken en om seks te hebben.

Start je hier een ruzie of een discussie, dan wordt het geassocieerd met conflicten en hangt er negatieve energie op deze plek. Het is dan moeilijk om de slaapkamer te veranderen in een plek van rust.

6. Gedraag je in het bijzijn kinderen

In een stabiele relatie kom je op een punt dat je samen kinderen neemt. In (bijna) elke romance komt ruzie voor, maar de zesde ongeschreven regel is dat je niet je stem verheft in het bijzijn van kinderen. Het geluid dat je produceert kan (jonge) kinderen beangstigen en kan ervoor zorgen dat routines worden verstoord. Dit is voornamelijk het geval als ze nog niet begrijpen wat er precies aan de hand is.

Dit geldt overigens ook voor huisdieren, omdat zij ook snel van slag raken als er wordt geschreeuwd. Zorg er daarom voor dat je het probleem op een later moment bespreekt met je partner.

fail liefde

7. Gooi geen dingen wanneer je boos bent

De zevende ongeschreven regel is dat je tijdens een boze bui of ruzie nooit met voorwerpen naar de ander kunt gooien. Het kan leiden snel tot escalatie of nog erger: dat je iemand pijn doet. Neem een paar seconden diep adem en bedenk waarom je precies boos bent.

Praat het op een rustige manier uit of neem even afstand. Het is namelijk niet de bedoeling dat je agressief wordt en daardoor voorwerpen naar iemand gaat gooien. Het lost de ruzie niet op en je doet de ander er alleen maar verdriet mee.

8. Zeg geen gemene dingen tegen elkaar

Wanneer je boos bent op elkaar is het vrij normaal dat je de ander bozer probeert te maken. Maar helpt dat ook echt? Zo is de achtste ongeschreven regel dat je tijdens een ruzie geen persoonlijke dingen gebruikt om de ander te kleineren. Het is niet leuk dat het nog eens extra wordt benadrukt dat je kaal bent of dat je niet durft te spreken voor een grote groep mensen.

Net zoals bij het schelden worden deze voorbeelden opgeborgen in de hersenen en komen ze op een later tijdstip weer naar voren. En dat draagt niet bij aan een stabiele relatie.

9. Negeer elkaar niet langer dan een dag

Sommige partners hebben nog wel eens de gewoonte om de ander de silent treatment te geven. Als een manier om de partner te straffen, wordt de communicatie uitgeschakeld. En dat leidt niet tot een stabiele relatie. Zulke psychologische spelletjes zorgt alleen maar voor spanning en het leidt tot meer ruzie. Voorbeelden zijn langs de gang lopen en niets zeggen of in de woonkamer zijn en de ander negeren.

Negeer elkaar niet te lang en al helemaal niet om te “straffen”: het is ongeschreven regel nummer negen. Maak daarom duidelijke afspraken met elkaar. Het is niet erg om elkaar voor een uur even met rust te laten, want zo laat je de ander ook even nadenken over wat er precies is gebeurd. Maar maak het niet veel langer.

10. Leun niet op triviale zaken

Beide geslachten herkennen zich misschien wel in de laatste ongeschreven regel die niet bijdraagt aan een stabiele relatie. Tijdens een ruzie worden nog wel eens dingen geroepen als ‘Je hebt me drie jaar geleden een nutteloos verjaardagscadeau gegeven’. Je graaft iets op van vroeger en probeert je gedrag daarmee te rechtvaardigen. Maar… het helpt niets.

Het heeft geen zin om dit op te rakelen. Focus je op het nu en haal geen oude koeien uit de sloot. Jouw partner kan zich moeilijk verdedigen en het is oneerlijk om zoiets ter sprake te brengen. Er kan immers niets aan veranderd worden en het leidt niet tot een stabiele relatie.

Communicatie is key in een stabiele relatie

Conclusie: wees lief voor elkaar in een stabiele relatie. Maar onthoudt ook dat niet elk koppel perfect is en dat er af en toe eens ruzie ontstaat. Door je te houden aan bovenstaande gouden regels ben je al een heel eind op weg om een fijne en sterke relatie te waarborgen. Communicatie is het allerbelangrijkste in een romance en bespreek daarom samen deze regels.

Herken jij je in een van bovenstaande regels en zou je er graag iets aan willen veranderen? Bespreek het dan samen met je partner zodat je samen een stabielere relatie krijgt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie