Onderzoeken wijzen allemaal dezelfde richting uit: jongeren hebben het zwaar tijdens de tweede lockdown. Ze gebruiken meer drugs, zitten niet goed in hun vel en hebben het mentaal zwaar. Een groot deel van de Nederlandse jongeren staat zelfs op instorten, zegt het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB), en hikt tegen een burn-out aan. Volgens het onderzoek van het NCPSB gaat het om 82 procent van de jongeren. Het is dus geen verrassing dat jongeren ook minder daten en minder seks hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers Kenniscentrum seksualiteit en Soa Aids Nederland onder ruim 4000 jongeren van 16 tot 20 jaar.
Jongeren daten minder
Online daten en het aangaan van liefdesrelaties veranderen op belangrijke manieren tijdens deze pandemie. Jongeren ontmoeten hun dates normaal gesproken op school, via vrienden en in het uitgaansleven. Nu is dat door de coronamaatregelen minder of niet mogelijk. Het resultaat is dat jongeren minder daten. Het aantal jongeren dat een eerste date had gehad, daalde van 51% voor de coronacrisis naar 21% tijdens de tweede lockdown.
Volgens Rutgers heeft deze drastische daling mogelijk te maken met het feit dat er offline gewoon minder mogelijkheden zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. De sluiting van de scholen, minder vrienden zien en geen feesten. Maar nu, tijdens de tweede lockdown, komen dates nog wel vaak tot stand via vrienden (32%) of school (29%). Het verschil is dat datingapps nu met 26% op de derde plaats staan.
“De beperking van sociale contacten van jongeren legt ook hun liefdesleven stil”, zegt onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers. “Jongeren hebben daarom minder mogelijkheden om te experimenteren met en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd cruciaal is. Dit is extra zorgelijk, omdat dit nu al zo lang duurt. Tegelijkertijd zien we dat het welbevinden van jongeren afneemt, wat wellicht ook te maken heeft met het gemis aan liefde en seks.”
En ze hebben minder seks
In het voorjaar van 2020, tijdens de uitbraak van het coronavirus, hadden single jongeren aanzienlijk minder seks (40%) dan voor de coronacrisis (67%). In de zomer – toen de maatregelen versoepeld waren – steeg het percentage singles dat seks had weer (69%) naar het niveau van voor de coronacrisis. Maar eind 2020 was dat percentage weer flink gedaald (52%), hoewel het nog wel iets hoger was dan tijdens de eerste lockdown. Degenen die nog wel seks hadden, deden dat vaak met een seksmaatje; iemand waar ze wel seks, maar geen relatie mee hebben. Voor corona was dat nog 28 procent.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.