Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Je ontbijt samen en gaat samen sporten. We hebben het niet over je beste vriend of partner: we hebben het natuurlijk over je smartphone. Nog niet zo heel lang geleden waren het simpele communicatiemiddelen voor bellen en sms’en. Nu zijn het minicomputers die fungeren als gps, camera, gezondheidstrackers, agenda, gameconsole en dat is nog maar het topje van de ijsberg.
We gebruiken onze smartphones voor alles: of dat nu een ego-boost is op apps als Tinder, een update over het laatste coronanieuws of het bedienen van de verlichting in huis. En als we heel eerlijk zijn, dan kunnen we niet ontkennen dat we de smartphones niet alleen voor alles gebruiken, maar er ook afhankelijk van zijn.
Smartphonegebruik is niet het probleem
De slimme apparaten worden in verband gebracht met depressies, eenzaamheid en angst. Maar ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat smartphones onze communicatie met anderen kunnen verlammen, zoals het geval is bij phubbing, en daardoor deze relaties kunnen schaden. Wie een partner heeft die onbereikbaar is wanneer deze op de telefoon zit, kan daarover meepraten. Maar het lijkt erop dat smartphonegebruik – op zichzelf – niet het grootste probleem is. Smartphone-afhankelijkheid wel.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Twee wetenschappers, Lapierre en Custer, wilden dit idee onderzoeken door in te zoomen op smartphones die liefdesrelaties saboteren. Wat ze vooral wilden weten, is hoe iemands smartphonegebruik de communicatie met een partner beïnvloedt. Om dit te onderzoeken lieten de wetenschappers 443 jongvolwassenen een enquête invullen – met vragen over hoe ze hun smartphone gebruiken en de afhankelijkheid van hun smartphone. Alle deelnemers hadden op dat moment een relatie en zagen hun partners dagelijks.
Smartphone-afhankelijkheid is schadelijk voor relaties
Zoals verwacht, hadden de deelnemers die afhankelijker zijn van hun smartphone minder goede communicatie in hun relaties en zij waren minder tevreden in hun relatie. Smartphonegebruik in het algemeen bleek daarentegen niet schadelijk te zijn voor relaties. De onderzoekers ontdekten in plaats daarvan dat degenen met meer smartphonegebruik zelfs aangaven meer met hun partners te communiceren. Smartphonegebruik op zichzelf is dus niet schadelijk voor een relatie, maar de afhankelijkheid van de smartphone wel.
Hoe het kan dat afhankelijkheid van smartphones een negatief effect heeft op relaties? Volgens Lapierre en Custer is dat nog onduidelijk, zo meldt PsyPost. Ze suggereren dat afhankelijkheid van smartphones tot meer stress leidt, wat vervolgens weer van invloed is op hoe betrokken we zijn bij de mensen om ons heen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.