Loopt je huwelijk de laatste tijd niet zo lekker? Ben je bang dat je steeds meer in de richting gaat van een scheiding? Het overkomt elk jaar duizenden koppels die met dezelfde vragen zitten. En dat is natuurlijk nooit fijn, zeker niet wanneer je er helemaal niet klaar voor bent om er een punt achter te zetten.
Soms kan het erg lastig zijn om te bepalen of dat jullie gewoon in een dipje zitten, of dat jullie huwelijk in serieus gevaar is. Is het nog te redden? Of is de tijd gekomen om de handdoek in de ring te gooien? Dit zijn 9 tekenen dat je huwelijk ten einde loopt.
1. Het seksleven staat op een laag pitje
Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie nooit een wild seksleven hebben gehad, maar wanneer het aanzienlijk minder wordt, dan is dit vaak geen goed teken. Voor de meeste mensen is seks een belangrijk onderdeel van een relatie waarmee je je gevoelens kunt uiten naar je partner. Het is ook een belangrijke manier om jullie emotionele en fysieke band sterk te houden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Uit onderzoek is gebleken dat je zo’n twee dagen na de daad nog een ‘seksuele nagloed’ hebt. Op de langere termijn zorgt dit ervoor dat je je verzadigd en gelukkig voelt samen. Maar als je geen seks hebt, dan ervaar je dat niet.
2. Veel geklaag en gezeur
Als jouw partner veel klaagt en zeurt, zal het huwelijk er ook zeker niet gezelliger op worden. Dit kan natuurlijk ook andersom, dus dat jij van jezelf merkt dat je heel veel klaagt en zeurt. Het is dan belangrijk om bij jezelf na te gaan waar dit vandaan komt en of je nog wel gelukkig bent.
Er kan natuurlijk ook wel echt iets aan de hand zijn, maar het kan ook zo zijn dat jullie heel negatief zijn naar elkaar. Je bent dan constant op zoek naar iets dat je niet aanstaat zodat je iets hebt om over te klagen. Daarnaast kan dit ook nog leiden tot ergernissen binnen de relatie.
3. Helemaal geen ruzie meer maken
Dit is dan weer het andere uiterste: geen ruzie meer maken. Zeker als het om zaken gaat waar jullie normaal gesproken veel ruzie om maken en waar jullie nu niet meer moeilijk over doen, kan het een slecht teken zijn. Er is geen kracht meer om voor de problemen te strijden. En eigenlijk heb je het dan al een beetje opgegeven.
4. Apart slapen
Een klassiek voorbeeld van een huwelijk dat op springen staat: niet meer samen slapen. Samen slapen zorgt voor intimiteit, ook als jullie niet eens vaak seks hebben. Je kiest namelijk voor het huwelijk en dus ook om je leven – en dus ook je bed – te delen met je partner. Als deze basis niet meer bestaat, kan dat duiden op een serieus probleem binnen jullie huwelijk. Als jullie niet werken aan die basis, kunnen jullie steeds verder van elkaar verwijderd raken. En dan zal het niet lang duren voordat het huwelijk uit elkaar valt.
5. Geen gezamenlijke plannen maken
Ook wanneer je getrouwd bent, is het belangrijk dat jullie regelmatig samen iets leuks blijven doen. Zo voorkom je namelijk dat je in een sleur terechtkomt. Dit kan al iets heel kleins zijn, zoals plannen maken voor het weekend, maar het kan ook om grotere dingen gaan zoals plannen maken voor een grote reis of een verbouwing aan jullie huis. Wanneer jullie dit helemaal niet doen en dus geen toekomstplannen meer samen maken, zitten jullie in de problemen.
Waarom dit gebeurt, kan verschillende redenen hebben. Misschien heb je geen zin meer om erover te beginnen omdat je partner al je ideeën niets vindt. Of misschien heb je wel gewoon geen zin om nog samen verder te bouwen aan jullie toekomst. Deze kleine activiteiten kunnen echter het huwelijk wel staande houden.
6. ‘We’ is ‘ik’ geworden
Praatte je eerst altijd in de wij-vorm en merk je dat je dat nu ineens niet meer doet? Dat is niet een goed teken, zoals je zelf waarschijnlijk ook begrijpt. Als jullie eerst altijd samen plannen maakten en nu ineens bijna alles apart doen, dan lijkt het erop alsof jullie al alleen zijn gaan leven. Als een soort van voorschot op de toekomst.
Zie je de ander als een los persoon, of zie je je partner nog steeds als je wederhelft? Deze verandering kan zo subtiel zijn dat je het misschien niet eens opmerkt. Maar de schade van deze verandering kan erg groot zijn. Let dus op hoe je over elkaar praat.
7. Constante spanning
Wanneer je een constante spanning voelt in de relatie, is dit natuurlijk geen goed teken. Misschien denk je dat het gewoon eventjes niet zo goed gaat en dat het vanzelf wel weer beter wordt? Wanneer er veel spanning is, hoeft dit niet te betekenen dat jullie veel ruzie maken. Maar het hangt dan wel steeds in de lucht.
Soms is het beter om dan gewoon te zeggen wat je wil zeggen. De spanning kan je geluk in de weg staan en ervoor zorgen dat de band veel minder sterk wordt. Praat er dus over met elkaar als je merkt dat de spanning voor huwelijksproblemen zorgt.
8. Het is “gewoon” een gevoel
Soms hoeft er niet een diepe reden achter te zitten waarom je denkt dat het niet goed gaat met je huwelijk. Het kan ook gewoon een gevoel zijn. Natuurlijk verandert jullie huwelijk door de jaren heen, maar als je je ineens beseft dat je niet blij bent met deze verandering of dat het niet helemaal lekker zit, dan kan dat knap vervelend zijn.
Als je een gevoel hebt dat je huwelijk niet helemaal lekker loopt, dan is dat vaak ook zo. Ook nu is het weer belangrijk dat je erover praat met je partner en dat jullie samen kijken hoe jullie dit kunnen verbeteren en oplossen, zodat jullie het huwelijk weer terug op de rails kunnen krijgen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.
Ik doe het gewoon altijd verkeerd. Altijd ligt het aan mij. Daarom wil ik ook geen relatie. Ik doe toch alles verkeerd. Kan ik ook niet eindigen met mijn kinderen nooit meer zien of een alimentatie die ik niet kan betalen of nog erger een aanklacht wegens ongewenste intimiteiten of gewoon langs elkaar heen leven, of telkens ruzie hebben met je partner waar ik ook al geen zin in heb, maar wat dan wel gaat gebeuren.
Maar ga je gang hoor meid ga maar lekker uit met die vriendin, want je gaat nog liever shoppen als dat je een relatie begint met een kerel, want kerels zijn eng, mannen zijn er voor om slecht over te praten om te vernederen of om niets te gunnen of te demoniseren. Of gewoon ongelijkheid. En maar zeuren dat je minder krijgt betaalt en depressie is toch echt anders bij vrouwen dan bij mannen, alles is anders, niets is eens een keer normaal.
Soms zou je gewoon willen dat het gewoon eens normaal was. Gewoon 1x normaal, maar nee alles is anders alles doe ik verkeerd, niets is wat het lijkt. Ik doe lekker zo apart dan merkt hij het niet op.