Vandaag de dag zijn er veel verschillende termen om de verschillende relatiestatussen te benoemen. Misschien is het ook wel iets van vroeger, dat het willen geven van een term aan zo’n status nu nog steeds gebeurt. Maar tegenwoordig is alles veel vrijer en zijn er veel meer en andere termen dan verkering en relatie bijgekomen. De situaties zijn misschien hetzelfde, maar pas nu hebben ze er een specifieke naam aan gegeven.
Er zijn zoveel termen dat mensen de bomen door het bos niet meer zien. Want hoe noem je nu een relatie die geen scharrel is en wat is nu een fling? Termen als kwarrel, barrel, prela en rela komen voorbij en dat kan nogal verwarrend zijn als je niet weet wat het betekent. Allemaal erg ingewikkeld. Een uitleg nodig over wat nu precies wat is?
Angst om het een naam te geven
De reden dat er zoveel termen zijn, is vooral omdat er een bepaalde angst bestaat om het een naam te geven. Misschien ben je niet exclusief met iemand en heb je het gewoon gezellig, of is het wel al serieuzer, maar heb je het nog niet aan je ouders vertelt – waardoor het nog niet “officieel” is.
Er zijn daarnaast enorm veel situaties te bedenken en het is dan soms moeilijk om er de juiste naam aan te geven. Als het een relatie genoemd wordt, komen er bepaalde verantwoordelijkheden om de hoek kijken. Ook betekent het benoemen van een relatie dat je je vrijheid kwijt kunt raken. Verder is er ook nog de angst dat de ander je pijn doet en je daarom voorzichtiger omgaat met dit soort termen.
Voor veel koppels is het benoemen van de relatie een behoorlijke stap. Het is een drempel waar overheen gestapt moet worden, maar toch duurt het even voordat dit uiteindelijk gebeurt. Tegenwoordig zie je verliefde stelletjes rondlopen, zien ze elkaar meerdere keren in de week, maar hebben toch echt geen relatie. Hoe noem je dit en waarom is het geen relatie?
Nieuwe namen, bekende situaties
Er zijn best wat nieuwe termen ofwel namen bijgekomen die bekende situaties beschrijven. Kwarrel, barrel, prela, rela. Het zijn situaties die al geruime tijd bestaan, maar nieuwe namen hebben gekregen. Het is misschien erg verwarrend als je voor het eerst in deze terminologie terechtkomt, al hoeft het helemaal niet zo verwarrend te zijn.
Als je iemand gevonden hebt, zal het zich allemaal wel vanzelf wijzen, en ben je de termen ervoor niet eens nodig. Het is meer de manier waarop de mensen om je heen jouw relatie noemen. Jij zult je er waarschijnlijk minder druk om maken dan dat zij doen. Jij bent vooral met je hoofd in de wolken en aan het uitvinden of je echt je droomman of droomvrouw gevonden hebt.
Wat is een kwarrel?
Een van de relatief nieuwere termen die opgedoken is met betrekking tot relaties, ofwel het gebrek ervan, is kwarrel. Een kwarrel is een samenvoeging van de woorden ‘kwaliteit’ en ‘scharrel’. Het is dus precies dat: een scharrel van kwaliteit die potentie toont voor het echte werk. Iemand waar je jezelf dus wel een relatie mee ziet hebben in de toekomst.
Het is iemand waarmee je regelmatig het bed deelt en waar je ook meerdere malen per week mee samen bent. Het is ook iemand waar je al goede gesprekken mee kunt voeren en die je al wat beter hebt leren kennen. Dat is dan ook de reden waarom je kan inschatten dat het potentieel relatiemateriaal is.
De barrel…
Er zijn nog twee woorden die vervormingen zijn van scharrel, of in ieder geval ervan afgeleid zijn. De ‘barrel’ is ook iemand die je regelmatig ziet, maar waarbij je eigenlijk maar op één ding uit bent: het fysieke deel. Dit is niet iemand waar je uiteindelijk een relatie mee aan zult gaan, maar voor het moment is het een prima kandidaat om je mee te vermaken. Bij een barrel is er niet de hoop dat de persoon relatiemateriaal gaat worden.
Een andere vorm van scharrel is een ’twarrel’: een twijfelscharrel. Dit is iemand waar je niet exclusief mee bent, die je soms ontmoet, waar je geen gevoelens voor hebt en waarvan je niet zeker bent of het relatiemateriaal is of wordt.
Wat is een prela?
Zodra je een kwarrel gevonden hebt, en dit al een tijdje doorgaat, is het tijd voor de ‘prela’: de pre-relatiefase. Tenminste als jij erin gelooft dat je kwarrel ook daadwerkelijk iemand is waarmee je een relatie kunt hebben. De ‘prela komt na de kwarrel en voor de rela. Als jullie er beiden van overtuigd zijn dat jullie geschikt zijn voor een relatie, wordt het tijd voor de prela-fase. Dit is zeg maar een soort oefening voor het echte werk.
Het is net als een gewone relatie, alleen ontbreekt dan het feit dat je het een relatie noemt en het dus ook nog niet aan je ouders en familie vertelt. Zo blijft het nog een beetje onder de radar, is het nog niet echt officieel, al weten je vrienden het waarschijnlijk al wel. Door elkaar wat vaker te zien in de prela-fase kun je erachter komen of jullie inderdaad relatiemateriaal zijn – om vervolgens de knoop door te hakken. Uiteraard is dat iets wat je samen doet.
Naar rela…
Dan komt uiteindelijk het doorhakken van de knoop. Op dit moment in de relatie ken je elkaar goed genoeg om exact te weten wat je aan elkaar hebt. Je weet nu wel of het inderdaad klopt dat jullie samen geschikt zijn voor een relatie. De term ‘rela’ is in feite een ander woord voor relatie. Niet zo spannend als wat je misschien dacht? Als je door al deze fases heen bent gekomen, tot aan ‘rela’, ben je al een heel eind op weg.
Het is dus allemaal niet eens zo heel verwarrend als het misschien lijkt. Je gaat van kwarrel, naar prela naar rela. Het is dan maar net hoe ver je komt en waar jullie relatie tegen bestand is. Soms kom je erachter dat het niet is wat je zoekt, in andere gevallen word je verrast.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.