Trekken tegenpolen elkaar aan of is het soort zoekt soort?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Het concept van de tegenpolen die elkaar aantrekken bestaat al eeuwenlang. De romantische verhaallijn over twee tegenpolen die de weg naar elkaars hart weten te vinden, is het favoriete onderwerp in films en boeken. Twee mensen die op alle mogelijke manieren anders zijn, worden verliefd en leven nog lang en gelukkig.

De verlegen introvert die in een hartstochtelijke affaire belandt met een uitbundige extravert en de controlfreak die stapelgek wordt op de impulsieveling die floreert in chaos. De verhalen die we tegenkomen in boeken en populaire Netflix-series lijken de uitdrukking te bevestigen: tegenpolen trekken elkaar aan. Maar is dat wel echt zo?

Trekken tegenpolen elkaar aan?

Er wordt vaak gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken, maar over het hoe en waarom wordt meestal niet gepraat. Meestal wordt de uitdrukking herhaald als een reactie op een stel dat helemaal niet bij elkaar lijkt te passen; bijvoorbeeld door een verschillende kledingstijl, grote lengte of leeftijdsverschillen of zelfs op basis van sterrenbeelden die niet bij elkaar zouden passen. Alle andere keren, wanneer de verschillen niet bijzonder groot zijn, zijn we niet verrast en dan… zeggen we het niet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Dat wil zeggen, alleen als we verrast zijn dat twee mensen onverwacht een match zijn, zeggen we het: “Zie je wel, tegenpolen trekken elkaar aan!” Maar daarmee gaan we voorbij aan alle andere stellen die niet elkaars tegenpolen zijn.

Soort zoekt soort?

Aan de andere kant van het spectrum zijn er twee mensen die op het oog best veel op elkaar lijken. Ze hebben dezelfde interesses, hobby’s en delen misschien zelfs dezelfde opleiding. Of ze zijn even lang, hebben dezelfde oog- en haarkleur en delen misschien zelfs dezelfde afkomst. Twee mensen die veel op elkaar lijken, worden verliefd en leven nog lang en gelukkig. En als we dat opmerken, dan zeggen we het: “Zie je wel, soort zoekt soort!” Maar daarmee spreken we onszelf tegen. Wat is het nu eigenlijk?

Wat onderzoek zegt

Of mensen hun tegenpolen daadwerkelijk aantrekkelijker vinden, is het onderwerp van talloze wetenschappelijke onderzoeken geweest. Onderzoekers hebben door de jaren heen verschillende experimenten uitgevoerd om erachter te komen welke combinatie voor de beste liefdespartners zorgt. Zijn het de mensen die vergelijkbaar, verschillend of tegengesteld aan elkaar zijn?

De duidelijke winnaar van de drie opties is de combinatie van vergelijkbare mensen. In de wetenschap wordt dit ook wel homogamie genoemd, als twee mensen gelijke culturele en sociale kenmerken hebben. Of in de volksmond: soort zoekt soort.

Sinds de jaren vijftig hebben wetenschappers meer dan 240 onderzoeken uitgevoerd om te bepalen of de gelijkenis van twee mensen tot aantrekkingskracht leidt. In 2013 analyseerden de psychologen Matthew Montoya en Robert Horton de resultaten van al deze onderzoeken in een zogenaamde meta-analyse. Wat ze ontdekten, was een duidelijk verband tussen vergelijkbaar zijn met en geïnteresseerd zijn in de andere persoon.

Met andere woorden, er is onbetwistbaar en overtuigend bewijs dat mensen zich aangetrokken voelen tot mensen die op hen lijken. Soort zoekt soort dus, om het simpel te omschrijven. Maar dit sluit niet uit dat tegenpolen elkaar niet kunnen aantrekken, of toch wel?

‘Pure fictie’

Volgens onderzoeker Matthey D. Johnson van de Binghamton University is het een duidelijk verhaal: tegenpolen die elkaar aantrekken is een mythe. Onderzoeken tonen aan dat het een verzinsel is – “pure fictie”, aldus Johnson. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat verschillen in persoonlijkheid, interesses, opleiding, politiek, opvoeding, religie of andere eigenschappen tot grotere aantrekkingskracht leiden.

“In één studie ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat studenten de voorkeur geven aan beschrijvingen van potentiële partners die vergelijkbaar zijn met henzelf. De studenten hadden meer interesse voor de beschrijvingen van potentiële partners met gelijkenissen dan voor de beschrijvingen die duiden op een aanvulling op henzelf. Andere studies hebben deze conclusie ondersteund,” zo zegt Johnson. “Introverte mensen voelen zich bijvoorbeeld niet meer aangetrokken tot extraverte mensen dan tot wie dan ook.”

Ondanks de wetenschappelijk bewijzen blijft de mythe van de tegenpolen bestaan. Mensen blijven denken dat tegenpolen elkaar aantrekken, terwijl in werkelijkheid relatief vergelijkbare partners zich meer tot elkaar aangetrokken voelen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie