Daten en relaties gaan gepaard met twijfels, aarzelingen en lastige situaties. In het begin gaat het er vooral om of een relatie er in zit en of jullie elkaar echt leuk vinden. Jullie hebben tal van leuke dates, praten veel en hebben het enorm naar jullie zin. Toch is het niet alleen maar geweldig, want daten brengt ook een hoop onzekerheden met zich mee.
Hoe weet je bijvoorbeeld of je date dezelfde gevoelens voor jou koestert? En als het goed voelt, wanneer is het tijd om van daten naar een relatie te gaan? En je date voorstellen aan je vrienden en familie; wanneer is het daar tijd voor? We geven je een aantal tips en adviezen om je op weg te helpen. Zo wordt de stap naar het begin van een “officiële” relatie minder groot dan je zou vermoeden.
Van date naar relatie
Tijdens het daten leer je elkaar steeds beter kennen; jullie gaan uit eten, maken wandelingen, praten veel en doen leuke activiteiten. Je hebt het enorm naar je zin en begint al wat kriebels in je buik te krijgen, maar voelt jouw date precies hetzelfde? Kennen jullie elkaar al goed genoeg om een relatie te beginnen of is het daar nog veel te vroeg voor?
De overgang van daten naar een relatie kan een hele lastige zijn. Het is een grijs gebied. Maar voordat je te veel nadenkt; er zijn een aantal signalen waarop je moet letten. Dit zijn de signalen waaraan je kunt merken dat het tijd is om de band die jullie hebben officieel te maken:
- Je date wil dat je de mensen in zijn omgeving ontmoet.
- Het voelt gewoon heel goed.
- Jullie weten beiden dat het meer is dan friends with benefits.
- Jullie doen dingen die stellen doen.
- Je date wil de social media-relatiestatus wijzigen.
Tijd om het officieel te maken
Wanneer je merkt dat de klik er is, en jullie het goed met elkaar kunnen vinden, dan merk je vanzelf dat het begrip ‘relatie’ eraan zit te komen. Je spreekt bijna elke dag af, slaapt bij elkaar en kunt een leven zonder elkaar – op dat moment – niet meer voorstellen. Is het tijd om de relatie officieel te maken? Ja…
Wanneer je hebt vastgesteld dat de verliefdheid wederzijds is en het goed voelt, dan kun je ervoor kiezen om het officieel te maken: het is een echte relatie, geen scharrel of iets anders. En als dat achter de rug is… dan heb je wel een relatie, maar is nog een stap om te zetten: het voorstellen aan vrienden, familie en ouders.
Je date voorstellen aan je vrienden
Als jullie officieel een relatie hebben, dan wil je natuurlijk je nieuwe lover aan de belangrijkste mensen in je leven voorstellen. Je vrienden zijn waarschijnlijk de eersten die je nieuwe vlam zullen ontmoeten. Het is namelijk een stuk laagdrempeliger om je date voor te stellen aan je vrienden, dan hem of haar gelijk aan je ouders voor te stellen. Je kunt je nieuwe vriend of vriendin dus ook al vrij snel aan je vrienden voorstellen en daar hoef je ook niet een heel groot, officieel moment van te maken. Wanneer dit kan? Al na enkele weken.
Je date voorstellen aan je ouders (en familie)
Heb je eindelijk de liefde van je leven gevonden, dan wil je dit natuurlijk van de daken schreeuwen. Je bent smoorverliefd en wilt aan iedereen laten zien hoe leuk deze leukerd wel niet is. Jullie datefase is voorbij en je hebt je ouders tegen die tijd ook al wat over je nieuwe vlam verteld. De volgende stap is om hem of haar voor te stellen. Maar wanneer stellen mensen hun nieuwe lover voor aan de ouders en familie? In het snelste geval kan dit al na één maand, gemiddeld gezien rond de drie maanden, en soms gebeurt dit pas na meer dan een half jaar.
Zo lang wachten mensen met voorstellen
Doodeng kan het zijn om je nieuwe liefde voor te gaan stellen aan je ouders. Hoe leuk je je date (of partner eigenlijk) ook vindt, je bent toch altijd wel een beetje nerveus wat je ouders van hem of haar vinden. Het kan enorm spannend zijn, maar je ouders kunnen waarschijnlijk niet wachten om hem of haar te ontmoeten – nadat ze zo langzamerhand alles al over deze persoon weten.
In de regel wachten de meeste mensen met voorstellen totdat de relatie vrij serieus begint te worden. Wat de exacte reden ook mag zijn dat ze de voorstelronde uitstellen, uit onderzoek blijkt dat mensen vaak pas na een relatie van drie maanden de tijd rijp vinden. Volgens het onderzoek wacht ongeveer de helft van de mensen drie maanden voordat ze hun nieuwe vlam voorstellen. Een op de drie mensen vindt een maand daten genoeg en ongeveer 20 procent neemt hun nieuwe vlam pas na een half jaar mee naar familie.
1. Pas voorstellen als het officieel is
Natuurlijk kun je je date al voorstellen aan je ouders voordat het officieel is, maar de meeste mensen wachten daar liever toch nog even mee. Het voorstellen aan je ouders is namelijk een vrij belangrijk moment en je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat het uiteindelijk toch niks wordt. Wacht daarom pas met het voorstellen van je vriend of vriendin als het officieel is en je er vrij zeker van bent dat jullie bij elkaar blijven.
2. Bereid je ouders erop voor
Als je aan het daten bent met iemand en heel verliefd aan het worden bent, dan heb je je ouders waarschijnlijk ook al wat over diegene verteld. Zo niet, dan wordt het nu toch wel tijd om dat eens te gaan doen. Vertel je ouders wat meer over je nieuwe liefde; over de hobby’s, studie of werk en interesses. Dit voorkomt dat ze bij de eerste ontmoeting enorm veel vragen op op je date afvuren. Op die manier weten zij ook alvast wat meer over de persoon die ze gaan ontmoeten en wordt het een stuk meer ontspannen.
3. Bespreek het goed met je lover
Misschien wil jij je nieuwe vlam heel graag voorstellen aan je ouders, maar zit hij of zij daar eigenlijk nog helemaal niet op te wachten. Misschien wil je date het wat rustiger aan doen en iets langer wachten met deze ontmoeting. Praat er dus samen over en spreek af wanneer jullie van plan zijn dit te gaan doen. Maak het geen halve verplichting: het moet voor jullie beiden goed voelen.
4. Ontmoet ook de ouders van de ander
Het kan verstandig zijn om samen te bespreken dat jullie ongeveer tegelijkertijd elkaars ouders ontmoeten. Zo wordt het niet ‘raar’ als je jouw lover al hebt voorgesteld, maar jij na maanden nog steeds de ouders niet hebt ontmoet. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken om het ene weekend naar je eigen ouders te gaan en het andere weekend naar die van de ander. Doe dit uiteraard pas als jullie je er allebei comfortabel bij voelen om die stap te zetten.
5. Maak het niet te groot
Wanneer je hebt besloten dat het tijd is om je nieuwe liefde voor te stellen aan je ouders en familie, dan is het belangrijk om dit niet op te blazen. Maak er niet een groot moment van, maar houdt het luchtig en zorg ervoor dat iedereen zich er goed bij voelt. Je wilt namelijk geen ongemakkelijke situatie creëren vol met verwachtingen van alle kanten.
Probeer er iets nonchalanter in te staan: no pressure. Daardoor zal de ontmoeting een stuk aangenamer verlopen. Zorg ervoor dat het gesprek zo soepel mogelijk loopt en probeer een kruisverhoor dan ook zo veel mogelijk te voorkomen. Blijf bij je date en zorg er vooral voor dat deze zich door je gesteund voelt.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.