Je hebt onlangs iemand leren kennen en jullie zijn al een tijdje aan het daten. Of misschien hebben jullie zelfs al een relatie. Dan hoor je je nieuwe partner ineens zeggen dat je te aanhankelijk bent. Hoe komt je partner daar nu bij… en heeft je partner misschien gelijk? Jij hebt alleen het idee dat je graag bij diegene wilt zijn en dat je dat graag laat zien. Maar is het misschien te veel? En kan dit de ander in de relatie verstikt laten voelen?
Als je te aanhankelijk bent, kan dit de ander afschrikken. Soms is het verstikkend. En uiteindelijk zou het zelfs de relatie kunnen verpesten. Er zijn een aantal tekens die jou kunnen laten inzien dat je misschien wel te aanhankelijk bent. Door bewust te worden van je eigen gedrag, kun je dit patroon gaan inzien en alleen zo kun je het veranderen en de relatie redden.
Wat is aanhankelijk precies?
Word je al gek als je een uur niet bij je lief bent? Antwoordt je partner niet meteen op je appje? Kies je je partner altijd boven al het andere in je leven? Dit zijn al meteen een aantal tekenen waaraan je kunt merken dat je misschien wel iets te aanhankelijk bent geworden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Je vriend(in) is alles voor je. Hij of zij is je hoogste prioriteit. Tegelijkertijd verwacht je dit ook van je partner. Maar of dat wel zo gezond is? In een relatie is het namelijk niet gezond als je teveel aan elkaar hangt en elkaar niet je eigen ding laat doen.
Aanhankelijkheid vs afstandelijk
Het tegenovergestelde van aanhankelijk is afstandelijk. Afstandelijk in een relatie kan letterlijk gaan om een fysieke afstand tussen de twee personen, maar ook in de emotionele zin van het woord. Door teveel apart van elkaar te doen en niet emotioneel open voor elkaar te zijn kun je uit elkaar groeien. Te afstandelijk zijn in een relatie is niet goed, maar te plakkerig ook niet.
Het is soms lastig om een goed evenwicht tussen beiden te vinden in een relatie. Hoe onderhoud je allebei nog een individueel leven, en blijf je daarnaast genoeg tijd voor elkaar maken? Hoe kun je zoveel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen, zonder elkaar te verstikken?
9 tekenen dat je té aanhankelijk bent
Ben je de hele dag bezig met appjes versturen? Wil je het liefst de hele dag samen zijn? Ben je snel jaloers? Vind je het vervelend als je partner zonder jou iets met vrienden gaat doen? Met andere woorden: kun je niet zonder je partner? Dit zijn 9 tekenen dat je té aanhankelijk bent.
1. Je bent je partner constant aan het appen
Hoeveel appjes stuur je je partner op een dag? Als deze binnen 5 minuten niet heeft gereageerd, stuur je dan nog een berichtje? Let op, dit kan heel aanhankelijk overkomen. Maakt het je onzeker als je partner niet snel antwoordt? Dit betekent niet dat je partner jou niet leuk vindt, of dat je partner vreemdgaat. Je partner kan het gewoon druk hebben en met iets anders bezig zijn. En dat zou jij ook moeten doen.
2. Je vindt het niks als je partner zonder jou uitgaat
Als je partner tegen je zegt: “Ik ga vanavond uit met vrienden.” Komt er dan meteen een vlaag jaloezie bij je op? Waarom wil je partner zo graag tijd met zijn vrienden doorbrengen? Waarom niet met jou? Net zoals jij jouw vrienden als prioriteit zou moeten zien, moet je partner dat ook. Dat je partner ook tijd met hen wil doorbrengen, betekent niet dat je partner jou minder leuk vindt.
3. Je maakt je zorgen dat je partner vreemdgaat
Je partner appt je niet meteen terug of neemt de telefoon niet op? Jouw eerste gedachte is altijd meteen dat je partner vast bij een ander is. Je let altijd op hoe je partner naar andere mannen of vrouwen kijkt op straat. Zolang er geen echte reden is om je lief te wantrouwen, hoef jij je geen zorgen te maken dat je liefje vreemdgaat. Dit ligt helemaal aan jouw eigen onzekerheid.
Als jij niet gelooft dat deze man of vrouw jou echt leuk vindt, kun je allerlei dingen in je hoofd gaan halen die niet waar zijn. Let op, als je je partner gaat beschuldigen van dingen die niet waar zijn, zoals vreemdgaan, kan je partner dit afschrikken. Wees open tegenover de ander over je gevoelens, je partner kan je geruststellen.
4. Je voelt je onzeker als je niet bij je partner bent
Misschien ben je altijd wel onzeker geweest of ben je eerder gekwetst in een vorige relatie. Als je ex-partner ooit is vreemdgegaan, kan dit voor een lange tijd je vertrouwen in de liefde schaden. Dit kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt in de relatie als jullie niet bij elkaar zijn.
Voordat je zeker in een relatie kunt zijn, moet je eerst zeker van jezelf zijn. Beide personen moeten zelfvertrouwen hebben om een gezonde relatie te hebben. Merk je dat je onzeker wordt als je partner niet bij jou is? Zorg er dan voor dat je niet constant gaat appen of bellen. Dit kan erg verstikkend zijn voor de ander.
5. Je hebt constant bevestiging nodig
Hoor je graag 100 keer op een dag dat je partner van je houdt of je mist. Dit zijn tekenen dat je mogelijk te aanhankelijk bent. Je bent ontzettend bang om de ander te verliezen en daardoor heb je constant bevestiging nodig dat deze persoon bij je blijft. Je bent erg bang dat je partner het gaat uitmaken.
Als je je partner constant vraagt om bevestiging, zorgt dat ervoor dat je partner het minder vaak vanuit zichzelf zal zeggen. Terwijl dat eigenlijk het mooiste en het fijnste is.
6. Je stalkt je partner op elk social media kanaal
Je checkt elke dag een aantal keer de Facebook, Instagram en Snapchat profielen. Wat is je liefje precies aan het doen en welke foto’s worden door hem of haar geliket? Wie is die persoon die met een hartje op de geplaatst foto heeft gereageerd? Wat is hun relatie? Is dit concurrentie? Let op, het is maar sociale media en dus niet echt. Stop met het stalken van alle profielen.
7. Je hebt geen leven buiten je relatie
Je sociale cirkel is steeds kleiner geworden sinds je met deze persoon bent. Je gaat niet meer in op de uitnodigingen van vrienden en je ziet steeds minder mensen buiten de relatie om. Misschien ben je zelfs al vrienden aan het kwijtraken. Je hebt op dit moment het gevoel dat je niemand anders meer nodig hebt dan deze ene persoon die je hart sneller laat kloppen. Maar heel eerlijk? Dit is niet gezond.
Een leven bestaat niet alleen uit een liefdesrelatie. Vrienden, familie, je carrière, hobby’s en interesses spelen een net zo belangrijke rol. Dit zijn de dingen die jou maken wie je bent en je leven zin en geluk geven. Wat gebeurt er als de relatie wordt verbroken? Als je allebei een vol leven naast elkaar hebt, zorgt dit voor een sterke, evenwichtige relatie.
8. Je brengt liever tijd met je partner door dan met je vrienden
Wanneer was de laatste keer dat je met je vrienden hebt afgesproken? Kun je die laatste keer niet meer herinneren, omdat je altijd bij je liefje bent? Dan moet je jezelf gaan afvragen of je niet teveel tijd met je partner doorbrengt.
Je vrienden blijven je maar uitnodigen, maar je ziet ze nooit meer. Door hen te verwaarlozen, kunnen ze op een gegeven moment ook het contact met jou opgeven. Maar wat als het uitgaat? Je kunt niet verwachten dat ze dan ineens weer voor je klaarstaan. Vrienden moeten een prioriteit voor je zijn. En een goede partner zou dit moeten aanmoedigen.
9. Je pusht de relatie te snel
Na een paar dates wil jij al dat het officieel wordt. Na een korte tijd wil jij alle vrienden en familie ontmoeten en snel daarna wil je gaan samenwonen. Door je onzekerheid wil je zo snel mogelijk alles op slot zetten. Maar daardoor kun je ook sleutel tot het hart van je liefje kwijtraken. En dat is precies wat je niet wilt.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.