Wie heeft er nog nooit ruzie gehad met zijn of haar partner? Niemand. Ruzie is iets wat vanzelfsprekend wel eens gebeurd als je een relatie met iemand hebt. Je kunt het nou eenmaal niet altijd eens zijn met elkaar en soms moeten de frustraties er uit. Zolang je het samen goedmaakt en uitpraat is er geen probleem.
Ruzies zijn er in verschillende vormen. Je kunt een simpel misverstand over iets hebben of ergens het echt totaal niet over eens zijn. Dit kan een belangrijk meningsverschil zijn of iets waar jullie je gemakkelijk overheen kunnen zetten. Maar wanneer komen ruzies te vaak voor in je relatie? Ruzie is niet altijd slecht, in een gezonde relatie komen ruzies en discussies ook voor. Maar vanaf welk punt wordt het gevaarlijk of dodelijk voor je relatie?
Waarom ruzie niet slecht is
Als je wel eens ruzie hebt met je partner, betekent dit natuurlijk niet dat je vecht voor een relatie die het niet waard is. Het is logisch dat je het niet over elk onderwerp eens met elkaar kunt zijn. Misverstanden zijn niet te vermijden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Een eigen mening hebben is zelfs vaak een eigenschap wat mensen beschrijven als aantrekkelijk. Een mening van een ander zorgt ervoor dat jouw wereldbeeld ook vergroot wordt of dat je onderwerpen ook vanuit een ander perspectief gaat zien. Zolang je een discussie of ruzie kunt uitpraten is er geen probleem.
Door samen discussies te hebben, werk je aan de relatie. In een relatie moet je nu soms eenmaal compromissen sluiten. Een goede discussie hebben, of dat nu met een vriend, familielid of je partner is, kan een verrijking zijn. Altijd goed blijven communiceren en praten is een belangrijk kenmerk van een goede en gezonde relatie.
Ruzie kan dodelijk zijn voor de relatie
Hoewel ruzie op zichzelf niet het einde van een relatie hoeft te betekenen, is het wel mogelijk dat ruzies hinten naar relatieproblemen. Zodra je merkt dat sommige onenigheden terug blijven komen, moet je gaan opletten. Dit kan destructief zijn voor je relatie.
Als een gesprek altijd eindigt op een eindeloze discussie over wie er gelijk heeft, zal dit op een lange termijn de relatie kapotmaken. Zijn er onderwerpen waar jullie het maar niet over eens kunnen worden? Heeft de één een bepaalde mening waar de ander het maar niet mee eens kan worden? Hebben jullie allebei een te verschillende toekomstvisie? Let altijd op of je je eigen waarden, normen en wensen niet te veel aan de kant schuift voor je partner.
In sommige relaties komt er meer ruzie voor dan in de ander. Dit ligt natuurlijk ook aan de karakters van de personen in de relatie. Sommige mensen zijn nu eenmaal sneller gefrustreerd of zitten vol passie. Maar let op, een patroon van veel ruzie maken en het vervolgens weer goedmaken, kan een relatie kapotmaken.
Ruzie kan in het allerergste geval letterlijk dodelijk zijn. Soms kunnen ruzies zo uit de hand lopen dat iemand agressief wordt. Gebruikt je partner fysiek, seksueel of psychisch geweld tegen jou? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk hulp inschakelt.
5 dingen die je niet mag doen
1. Zie een ruzie niet als een wedstrijd
Een ruzie met je partner is geen wedstrijd. Uiteindelijk is er geen winnaar of verliezer. Als je een ruzie als een wedstrijd ziet, kun je het nooit goed uitpraten. In een relatie moet je nu eenmaal compromissen sluiten en samen tot oplossingen komen. Wat moet er veranderen zodat de ruzie in de toekomst niet weer voorkomt? Zoek samen naar een oplossing.
2. Maak geen overhaaste beslissingen
Soms kun je in the heat of the moment dingen roepen die je helemaal niet meent. Als je in een verhitte discussie met je partner bent beland, kunnen er soms zomaar dingen uit je mond vliegen. Bijvoorbeeld dat je het wilt uitmaken of dat de relatie over is. Dit zijn vaak loze dreigementen die de ruzie totaal niet verder helpen omdat je de ander daarmee alleen maar verder wegduwt.
3. Schakel geen derde partij in
Ruzies in een relatie gaan vaak over vrij persoonlijke onderwerpen. Schakel daarom geen derde partij in om het met anderen te bespreken. Een vriend, vriendin of een familielid heeft vaak geen enkel idee wat er precies in de relatie speelt of waar de ruzie over gaat. Door een bekende buitenstaander in te schakelen, kiezen ze waarschijnlijk sneller een kant. Een ruzie is geen wedstrijd, dus los het privé op
met z’n tweeën.
4. Vermijd agressie
Als een gesprek uit de hand dreigt te lopen, probeer dan om rustig te blijven. Probeer niet je stem te verheffen en gebruik geen scheldwoorden. Door je partner te beledigen of uit te lachen, loopt de ruzie alleen maar meer uit de hand. Als de emoties uit de hand dreigen te lopen, stel dan voor om het gesprek wat later te vervolgen als allebei de partijen rustiger zijn geworden.
5. Huiselijk geweld
Geweld gebruiken tijdens een ruzie mag nooit gebeuren. Huiselijk geweld is verboden en strafbaar. Binnen partnergeweld bestaan er een aantal verschillende soorten van geweld.
Als eerste is er fysiek geweld. Hieronder vallen slaan, schoppen, de ander fysiek pijn doen. Vervolgens is er psychisch geweld, bijvoorbeeld als er macht wordt geuit door te pesten, negeren, dreigen, manipuleren en vernederen.
Als laatste is er seksueel geweld. Hierbij dwingt de een de partner tot seks; seks tegen de wil van de ander, zoals aanranding en verkrachting. Ben je het slachtoffer van partnergeweld? Zoek hulp bij bekenden of bel een hulplijn. Als je in gevaar bent, schakel dan een hulpdienst in.
5 dingen die je wel moet doen
1. Vermijd een ruzie niet
Ga ruzies niet uit de weg; het is gezond om je frustraties te uiten. Alleen door erover te praten en discussiëren komen jullie verder. Misverstanden worden alleen maar groter als je er niet over praat. Wees duidelijk en probeer geen relatie zonder ruzie te creëren wanneer je eigenlijk genoeg te discussiëren hebt. Probeer jezelf zo goed mogelijk te verwoorden, zodat je partner jouw kant goed begrijpt.
2. Probeer goed te luisteren naar de ander
Leer om goed te luisteren. Als jij wilt dat jouw partner goed naar jouw kant luistert, moet jij dit ook terugdoen. Luister aandachtig, waar zit je partner precies mee? Probeer het te begrijpen. Door te luisteren, zie je ook de andere kant van een ruzie en zo kun je het conflict uiteindelijk oplossen. Door vragen te stellen aan de ander laat je weten dat je oprecht geïnteresseerd bent in het standpunt van de ander.
3. Geef ruimte en tijd
Soms lijkt er maar geen eind aan een ruzie te komen. Als een oplossing niet mogelijk lijkt te zijn, kan het soms helpen om elkaar even de ruimte en tijd te geven. Door even je eigen ding te doen, bijvoorbeeld door een rondje te lopen, kun je je gedachten op een rijtje zetten. Zo kom je met een frisse geest weer terug.
4. Zeg ‘sorry’ of vergeef de ander
Zet je trots of koppigheid opzij en durf je excuses aan te bieden aan de ander. Je moet je eigen fouten kunnen erkennen en ‘sorry’ kunnen zeggen. Als je partner dit ook doet, vergeef diegene dan ook. Door elkaar te vergeven en een ruzie uit te praten, kom je verder. Ga nooit boos of verdrietig naar bed zonder het uit te praten. Zo kan de volgende dag een ruzie alleen maar verder uit de hand lopen.
5. Relatietherapie
Kom je er niet zelf uit met je partner? Schakel dan professionele hulp in. Je kunt een deskundige inschakelen, zoals een relatietherapeut. In therapiesessies ga je samen met partner onderzoeken wat er precies misgaat. Een relatietherapeut kan als buitenstaander met een andere blik jullie relatie bekijken.
Bespreek elkaars wensen en dromen en ga dieper in op de problemen die terugkomen in de relatie. Waar gaan de ruzies precies over? Met relatietherapie kom je er al pratend uit. Bovendien kan de therapeut handige tips en oefeningen geven die jullie vervolgens thuis kunnen toepassen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.