Eenzaam in je relatie? Hoe dit komt en wat je eraan kunt doen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Wanneer je net in een relatie stapt, is alles nieuw, leuk en gezellig. Deze periode lijkt koppels in het begin heel makkelijk af te gaan, vooral omdat zij op dat moment de relatie nog niet als een uitdaging zien. Alles gaat namelijk redelijk vanzelf wanneer twee mensen verliefd zijn op elkaar.

Maar na verloop van tijd kan het wat moeizamer verlopen en bestaat de kans dat twee partners elkaar ‘kwijtraken’ in de relatie. Daardoor kan veel eenzaamheid ontstaan. En omdat niemand eenzaam wil zijn in zijn of haar relatie, gaan we je vertellen hoe dit kan gebeuren en vooral wat je eraan kunt doen.

Hoe raak je eenzaam in je relatie?

Je hebt het in eerste instantie waarschijnlijk niet direct door, wanneer jij en je partner elkaar een beetje uit het oog beginnen te verliezen. Jullie hebben naast de relatie waarschijnlijk allebei een studie, baan of verschillende hobby’s en daardoor zien jullie elkaar niet altijd even vaak.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wanneer je samenwoont zie je elkaar misschien met opstaan en naar bed gaan, maar dat is niet voldoende. En hoewel het noodzakelijk is om allebei een eigen leven naast de relatie te hebben, moeten jullie wel moeite voor elkaar blijven doen. Dat is waar het in relaties vaak misgaat. Partners zijn zo bezig met zichzelf, dat ze de ander – en daardoor het samenzijn – een beetje vergeten.

Wanneer partners uit elkaar groeien

Doordat je elkaar begint te vergeten en niet genoeg aandacht en tijd voor elkaar vrijmaakt, kan het ertoe leiden dat jullie levens teveel van elkaar gaan verschillen. Wanneer geen van beide op tijd ingrijpt, leidt dat er uiteindelijk toe dat jullie allebei zo’n ander leven gaan leiden dat jullie uit elkaar groeien. Dit komt regelmatig voor en dat is ontzettend zonde.

Natuurlijk moet je aandacht blijven besteden aan je eigen leven en aan wie jij zelf bent en wilt zijn, dat geldt net zo goed voor je partner. Maar als jullie zo’n goed team zijn samen, zorg er dan wel voor dat jullie samen dezelfde kant op groeien. Anders raak je elkaar kwijt.

Relatieproblemen als oorzaak van eenzaamheid

Ieder huisje heeft zijn kruisje. Dat spreekwoord bestaat niet voor niets. Geen enkele relatie en geen enkel gezin is perfect, want iedereen heeft te maken met zijn eigen valkuilen. Persoonlijke valkuilen, maar ook gezamenlijke valkuilen wanneer je in een relatie zit.

Zo kunnen relatieproblemen die niet uitgesproken en opgelost worden ervoor zorgen dat je je heel eenzaam gaat voelen in een relatie. Waar jullie voorheen een sterk team waren, lijken jullie er nu allebei alleen voor te staan. Combineer het met emotionele verwaarlozing door je partner en het wordt een vicieuze cirkel.

En dat is niet hoe het in een relatie zou moeten zijn. Vergeven en vergeten is hierbij soms erg moeilijk, maar wel noodzakelijk om samen verder te gaan.

Wanneer het tot een relatiebreuk leidt?

Ongeacht wat de reden is dat jij of je partner zich eenzaam voelt in een relatie, moet men voorkomen dat het tot een relatiebreuk leidt. Zo’n breuk is immers – als het goed is – niet wat jullie willen. Wanneer jullie van mening zijn dat jullie nog altijd samen gelukkig kunnen zijn, neem dan ook samen het besluit om eraan te gaan werken en er voor honderd procent voor te gaan.

En valt de relatie helaas niet meer te redden? Durf daarover dan ook eerlijk te zijn. Niet alleen naar elkaar toe, maar vooral naar jezelf. Als jij denkt gelukkiger te zijn zonder de relatie, dan wordt het misschien tijd om afscheid te nemen.

Hoe kun je dan een goede balans bereiken?

Wil je ervoor zorgen dat geen van jullie beiden zich eenzaam gaat voelen in een relatie of dat de bestaande eenzaamheid eindelijk wordt opgelost? Dan is het belangrijk dat jullie een manier gaan vinden om de balans te bereiken.

Dat betekent dat jullie moeten gaan praten, want zoals we allemaal weten is communicatie het meest belangrijk in een relatie. Wanneer er niet gepraat wordt, kunnen problemen en gevoelens niet worden uitgesproken en weet je partner niet wat er in jouw hoofd omgaat. En andersom geldt dat natuurlijk ook.

Spreek daarom met elkaar af om één of meerdere goede gesprekken te gaan voeren en neem daar ook de tijd voor. Laat elkaar daarbij uitpraten en heb respect voor wat de ander zegt.

Want ‘communication is key’

Het is niet wat mensen graag willen horen, maar het is wel de waarheid. Wanneer jij met je partner afspreekt om te gaan praten, moet je een aantal dingen in gedachten houden:

  • Praten is niet makkelijk, dus heb respect voor elkaars woorden en mening;
  • Praat vanuit je gevoel, zodat je laat zien hoe jij je erbij voelt in plaats van je partner ergens van te beschuldigen;
  • Doe niet alleen je beklag, maar denk ook na over mogelijke oplossingen;
  • Weet dat het niet alleen kan gaan zoals jij wilt, dus er zullen compromissen gesloten moeten worden;
  • Spreek samen goed af dat het niet jij en je partner tegen elkaar zijn, maar jullie samen tegen het probleem.

Wat je verder kunt doen om de eenzaamheid op te lossen

Wanneer jullie een goed gesprek hebben gehad – of niet zo’n goed gesprek, probeer het dan later nog een keer – wordt het tijd voor de volgende stap. Bedenk allebei goed wat jullie nu van elkaar verwachten en maak daar afspraken over.

Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om één of twee dagen in de maand een hele dag voor elkaar vrij te houden. Op die dag(en) kunnen jullie leuke dingen doen met elkaar en daardoor groei je vanzelf weer naar elkaar toe.

Houd ook vooral jullie humor in de relatie en de kleine dingen die er in het begin voor hebben gezorgd dat jullie zo gek werden óp elkaar. Laat op deze dagen de dingen die jullie soms gek maken ván elkaar zoveel mogelijk achterwege.

Eenzaamheid is een gevoel, geen levensstijl

Probeer niet alleen je partner of de relatie de schuld te geven van je eenzaamheid. Die gevoelens heb jij dan misschien gekregen, maar in feite is een ander er niet verantwoordelijk voor. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor je eigen gevoelens.

Weet dat jij ook de enige bent die die gevoelens van eenzaamheid en verdriet kunt oplossen. Het zou fijn zijn als je relatie beter wordt, maar je kunt ook andere manieren verzinnen om je minder eenzaam te voelen.

Zo kun je leuke dingen gaan doen met de mensen om je heen en ervoor zorgen dat je je op andere manieren vermaakt en geliefd voelt. En probeer uit de slachtofferrol te stappen (als je daarin zit), want daar word je echt niet beter van.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie