Wat is affectie? De échte betekenis en de 5 vormen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Affectie, we hebben het allemaal nodig. Affectie wordt ook wel genegenheid genoemd en is een warme manier die de positieve gevoelens van de één over de ander uitdrukt. Vanaf het moment dat een kind geboren wordt, is het ontzettend gebaat bij het ervaren van affectie. Het speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de hechtingsontwikkeling. En veilig gehechte kinderen zijn op latere leeftijd beter in staat om prettige en gezonde relaties aan te gaan, dan kinderen die op jonge leeftijd onveilig gehecht zijn geraakt.

Op jonge leeftijd spelen ouders of verzorgers de grootste rol wanneer het gaat om het ontvangen en geven van affectie. Vanaf de puberteit verandert dit, dan zijn het leeftijdsgenoten en uiteindelijk levenspartners die voornamelijk voorzien in de affectiebehoefte. Maar wat is affectie nu precies? En hoe komt dit in het dagelijks leven tot uiting?

Wat is affectie?

Simpel gezegd is affectie de manier waarop liefde zich uit. Het tonen van affectie is het gedrag waaruit de ontvanger kan opmaken dat de ander positieve emoties voor hem of haar voelt. Deze genegenheid kan geuit worden bij zowel familie als vrienden als liefdesrelaties. Bijvoorbeeld een knuffel van een zus aan haar broer wanneer hij door een moeilijke periode gaat. Een kus van een vader aan zijn kind wanneer het is gevallen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Maar ook verliefdheid en aantrekkingskracht resulteren vaak in affectieve gedragingen. Bijvoorbeeld de hand van je geliefde vasthouden, verbaal laten weten dat je de ander lief vindt of liefkozend een arm om je partner heen slaan.

5 vormen van affectie

Misschien heb je wel eens gehoord van primaire en secundaire levensbehoeften. Primaire levensbehoeften zijn praktische benodigdheden die noodzakelijk zijn om in leven te blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schone lucht, water en eten. Wanneer in deze behoeften is voorzien, zijn er nog een aantal andere behoeften die de mens nodig heeft om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Amerikaans psycholoog Henry Murray was de eerste die in 1938 een systeem beschreef waarin hij verschillende soorten psychologische behoeften van de mens definieerde. Hij verdeelde deze behoeften in vijf groepen: de behoefte aan ambitie, materieel, macht, affectie en informatie.1 Al deze onderdelen verdeelde Murray vervolgens weer in subgroepen, waarbij hij uitkwam op 5 vormen van affectiebehoefte:

  1. Aansluiting: De behoefte om hecht met iemand en loyaal aan iemand te zijn, diegene voor je te winnen, aandacht te krijgen van diegene en een vriendschap te ontwikkelen.
  2. Verzorging: De behoefte om zorgbehoevenden te helpen, voeden en te beschermen.
  3. Plezier: De behoefte om plezier te hebben, te lachen, relaxen en je te vermaken.
  4. Bevestiging: De behoefte om door een ander in je behoeften te worden voorzien, door geliefd, verzorgd, geholpen en vergeven te worden en advies te krijgen.
  5. Afwijzing: De behoefte om jezelf te verwijderen van een negatief object of persoon, dit of deze uit te sluiten of er afstand van doen.

Deze behoefte voor affectie is gecentreerd rondom het verlangen om lief te hebben en geliefd te zijn. Vanaf onze geboorte zoeken we automatisch naar het gezelschap van anderen, dit komt omdat affectie een belangrijk onderdeel is van ons psychologisch welzijn.

Dit is waarom affectie tonen zo belangrijk is

Het belang van het tonen en ontvangen van affectie is al zichtbaar op jonge leeftijd. Wanneer een baby pas is geboren is het hulpeloos. De baby kan zichzelf niet verzorgen en heeft hierbij hulp nodig: wanneer het aan zijn lot wordt overgelaten loopt het niet goed af.

Een baby roept daarom positieve gevoelens op, de mensen om de baby heen voelen de behoefte om het kindje lief te hebben, te beschermen en te verzorgen. Een goede relatie tussen het kindje en zijn omgeving is essentieel voor het kindje om te overleven. Zonder de behoefte aan het tonen van affectie zouden we dus niet eens overleven.

Amerikaans professor en arts Floyd doet onderzoek naar de relatie tussen affectieve communicatie en fysieke gezondheid. In één van zijn studies onderzocht hij de effecten van zoenen. Regelmatig zoenen blijkt te resulteren in een verlaagd cholesterol, een afname van het stressniveau én meer tevredenheid over de relatie waarin de deelnemer zich bevond. Niets dan pluspunten dus.2

Maar niet alleen zoenen heeft positieve effecten op de gezondheid. Ook heeft Floyd gevonden dat het uiten van positieve gevoelens over de ander (middels woorden of daden) een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vermindering van stresshormonen, een verlaagd cholesterol, een lagere bloeddruk en zelfs een sterker immuunsysteem.

Om deze gezondheidsvoordelen te ervaren is een wisselwerking van affectie nodig. Zowel het tonen als ontvangen van affectie dus. Een romantische relatie waarin regelmatig de liefdesgevoelens voor de ander worden geuit en ervaren, dragen positief bij aan de gezondheid.

kieskeurig hart

Voorbeelden van affectie

Voor sommigen gaat het tonen van affectie vanzelf, anderen hebben hier meer moeite mee. Daarom geven we hier een aantal voorbeelden en tips, zodat je zicht krijgt op hoe je je genegenheid voor de ander op diegene kunt overbrengen. We verdelen dit onder in woorden, daden en fysieke handelingen.

Woorden

Je kunt je partner een blijk van waardering geven door aan te geven dat je diegene liefhebt of van diegene houdt. Zeg eens “je bent belangrijk voor me” of geef een complimentje over wat je partner zo goed doet in jullie relatie.

Daden

Liefde komt ook tot uiting door eens wat liefs te doen voor de ander, of rekening te houden met de behoeften van je partner. Zorg bijvoorbeeld dat er een lekkere maaltijd klaarstaat wanneer je partner thuiskomt van zijn of haar werk, verras hem of haar met een weekendje weg. Of schenk wat aandacht aan de kleine dingen zoals het opruimen van de rommel, de kinderen naar hun activiteiten brengen of een film kijken die je partner graag wil zien, maar waar je zelf niet zo om staat te springen.

Fysieke handelingen

Knuffelen, masseren, strelen, zoenen, kussen, een arm om de ander heen slaan, kroelen, kriebelen, handen vasthouden: er zijn talloze manieren om je partner op een fysieke manier te laten zien dat je hem of haar liefhebt. Dat kan een simpel, klein gebaar zijn waarmee je tegelijkertijd een betekenisvolle boodschap overbrengt.

Samengevat is het tonen van affectie een belangrijke schakel in een gezond leven én een gezonde relatie. Het is vrij gemakkelijk om zo nu en dan affectie te tonen, vaak hoeft je er niet eens over na te denken. Toch, probeer er op te letten dat je je partner genoeg genegenheid toont: dat heeft op jullie beiden een positieve uitwerking.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie