Verliefd worden is een van de mooiste dingen in het leven. Uiteindelijk is toch bijna iedereen op zoek naar de liefde van hun leven, waardoor het logisch is om extreem naar deze persoon te verlangen. Echter, deze verliefdheid kan ook omslaan in een obsessie. Dan spreek je over een obsessieve liefde of wel een liefdesverslaving.
En als je dit meemaakt, dan is het belangrijk om te weten dat je niet verliefd bent, maar lijdt aan deze obsessieve liefde. Het is niet natuurlijk en brengt een hoop narigheid met zich mee. Wil je meer weten over wat een obsessieve liefde is, wat de gevolgen zijn en hoe je het kunt herkennen?
De kenmerken van een liefdesverslaving
Je kunt aan een heleboel dingen verslaafd raken: alcohol en drugs zijn de bekende zaken, maar je kunt ook verslaafd raken aan liefde. Een van de belangrijkste dingen die hierbij komt kijken is afhankelijkheid, wat ook zo is bij andere types van verslaving. Doordat je zo afhankelijk bent zijn er een aantal problemen die je gaat ontwikkelen, waaraan je ook de obsessieve liefde kunt herkennen.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Allereerst ben je obsessief bezig, stel je de ander voor als een ideaal, perfect persoon en ga je je irrationeel gedragen. Verder worden mensen die obsessief verliefd zijn vaak afhankelijk van deze persoon, manipulatief en hebben romantiek nódig om gelukkig te kunnen leven. Dit zijn de kenmerken van een obsessieve liefde:
1. Obsessief bezig zijn bij een liefdesverslaving
Een van de belangrijkste kenmerken van een liefdesverslaving is dat je heel obsessief bezig bent. Je denkt zo veel aan deze persoon dat je niet meer je normale leven kunt leiden. Je wordt afgeleid in je dagelijkse bezigheden omdat je alleen maar bezig bent met dromen en nadenken over de persoon waar je denkt verliefd op te zijn.
Hier komt ook bij kijken dat je jezelf misschien gaat veranderen, zodat die persoon misschien wel een relatie met je zou willen. Je gaat bijvoorbeeld boeken lezen waarvan je weet dat die persoon ze ook leuk vindt, of andere hobby’s starten.
2. Je gaat de persoon idealiseren: een perfect persoon
Een tweede teken van liefdesverslaving is dat je een droombeeld van de persoon gaat maken. De persoon wordt een idool van je en je bent er alleen nog maar mee bezig hoe perfect hij of zij is. Deze fantasieën kunnen je dagelijks leven ook beïnvloeden en de overhand nemen. Daarnaast schept het geen rationeel beeld van deze persoon of hoe een relatie zou zijn.
Stalking is een ernstig misdrijf met ernstige gevolgen.
3. Je gaat irrationeel gedrag vertonen: stalken
Een van de ergste bijkomstigheden van een obsessieve liefde is dat je ook irrationeel gedrag gaat vertonen. Je gaat bijvoorbeeld “per ongeluk” tegen iemand aanlopen in de hoop dat er een gesprek uit voortkomt. Ook kan het zo zijn dat je deze persoon gaat stalken en overal naar toe gaat waar deze persoon ook is. Dit is natuurlijk helemaal niet fijn voor deze persoon, en kan zelfs strafbaar zijn. In ieder geval is irrationeel gedrag en stalken niet de manier om op een gezonde manier verliefd te worden en iemand te versieren.
4. Afhankelijkheid en verliefd moeten zijn
Twee andere tekenen dat je een obsessieve liefde hebt is dat je heel afhankelijk bent geworden van verliefdheid. Net zoals je verslaafd kunt raken aan drugs of alcohol, kan dit ook met de liefde. Je bent er hierbij van overtuigd dat je alleen gelukkig kunt zijn door die persoon in je leven te hebben en een relatie mee te hebben.
Hieruit ontstaat dan ook het idee dat je verliefd móet zijn. Je vindt het heel erg lastig om single te zijn, en ook langere relaties zijn lastig. Je wilt namelijk altijd het gelukkige, verliefde gevoel hebben wat je hebt tijdens het begin van je relatie. Je zult tussen relaties door daarom ook nooit lang single zijn, aangezien je altijd op zoek bent naar een nieuwe liefde.
Waardoor ontstaat deze liefdesverslaving precies?
Een liefdesverslaving kan meerdere oorzaken hebben, waarvan enkele ook een dieper gelegen reden hebben. Een van deze oorzaken is dat je in het verleden bent gekwetst door een ex-partner en daardoor een laag zelfbeeld hebt gekregen. Hierdoor zul je jezelf sneller willen veranderen zodat een nieuwe toekomstige partner je niet zal verlaten. Bijkomend is hierbij de verlatingsangst. Dit kan ook een oorzaak zijn van een obsessieve liefde, en zich verder uiten in heel manipulatief gedrag in een relatie.
Obsessieve liefde in een relatie
Als je een relatie hebt gekregen, misschien met jouw geïdealiseerde partner, houdt de obsessieve liefde niet ineens op. Je zult dan verschillende manieren verzinnen om de partner bij je te houden. Je zult soms zelfs manipulatief gedrag kunnen vertonen om deze persoon maar niet te verliezen.
Dit gedrag vloeit voort uit de verlatingsangst, waardoor je je best gaat doen om de beste partner te zijn, door hem of haar te manipuleren. Zo kun je tijdens ruzies bijvoorbeeld schuld of waardeloosheid aanpraten bij je partner, zodat het voor hem of haar extra bevestigd wordt hoe leuk je wel niet bent en dat ze je niet kwijt willen raken.
Ook kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld al je geld uitgeeft aan je partner. Je koopt dure cadeaus en neemt hem of haar mee op dure uitjes: alles om je partner bij je te houden. Ook wil je op elk mogelijk moment van de dag bij deze persoon zijn, zelfs als je eigenlijk belangrijkere dingen te doen hebt. Een van de gevaren hiervan is dat je jezelf een beetje gaat verliezen en niet meer de persoon bent die je eigenlijk bent.
De mogelijke gevolgen van een obsessieve liefde
Doordat de symptomen en kenmerken van de liefdesverslaving vrij heftig zijn, komen er ook een hoop problemen bij kijken. Allereerst komt dit doordat je vaak het gevoel zult ervaren van een onbeantwoorde liefde, waardoor je erg verdrietig kunt worden. Hieruit kunnen grotere psychische stoornissen ontstaan zoals depressies of angststoornissen. Ook kunnen mensen met een obsessieve liefde een laag zelfbeeld hebben en weinig zelfvertrouwen.
Hoe kun je van obsessieve gevoelens afkomen?
Als je denkt dat je zelf te maken hebt met een obsessieve liefde, is het logisch dat je hier ook vanaf wilt komen. Bij een dieper liggend probleem, zoals verlatingsangst, kan een psycholoog je helpen om deze angsten te verminderen. Ook is het mogelijk om bij een liefdesverslaving contact te zoeken met een hypnotherapeut. Aangezien je zo afhankelijk bent van de liefde kan hypnose gebruikt worden om dit ritueel te doorbreken.
Een van de dingen die vaak gezegd wordt als het over liefde gaat is dat je eerst van jezelf moet houden voordat je van een ander kunt houden. Dit is ook erg belangrijk als het gaat om liefdesverslaving. Bij de obsessieve liefde ga je namelijk vaak jezelf veranderen omdat je een laag zelfbeeld hebt en denkt dat je zelf niet leuk genoeg bent.
Voordat je een gezonde, natuurlijke relatie kunt hebben, is het belangrijk dat je jezelf leuk vindt en dat je van jezelf houdt. Hierdoor zul je namelijk minder bezig zijn om jezelf te veranderen, aangezien je er nu ook overtuigd van bent dat je leuk genoeg bent. Bij het opbouwen van dit zelfvertrouwen kan een psycholoog ook veel hulp bieden.
Tips om obsessief gedrag te verminderen
Er is dus een groot verschil tussen de kenmerken van verliefdheid en die van een obsessieve liefde. Natuurlijk is het logisch dat je in een gezonde relatie ook een beetje verslaafd bent aan je geliefde, en dat je vaak in zijn of haar bijzijn wilt zijn. Het verschil is hier echter dat je nog wel op een rationele manier kan nadenken en geen extreem obsessief of manipulatief gedrag vertoont.
Denk je toch te maken te hebben met obsessief gedrag in de liefde? Dan zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om dit te verminderen.
Als eerste is het belangrijk om deze persoon een stuk minder belangrijk te maken in je leven. Dit kun je doen door ook je eigen plannen te hebben en niet je hele agenda om hem of haar te laten draaien. Probeer ook bewust te stoppen met het proberen om deze persoon gelukkig te maken en gewoon je eigen mening te verkondigen.
Verder zul je de focus meer naar jezelf moeten leggen. Probeer meer tijd voor jezelf te nemen en te bedenken wat je écht belangrijk vindt in het leven. Richt je op je eigen hobby’s en interesses en probeer niet altijd bezig te zijn met de hobby’s van de ander.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.