Gelukkige relaties zijn niet het resultaat van de afwezigheid van conflicten. Een meningsverschil op z’n tijd maakt een relatie zelfs sterker. “Wrijving geeft glans,” zoals ze dat zeggen in de volksmond. En als we heel eerlijk zijn dan komt een meningsverschil voor in elke relatie, hoe gelukkig je ook bent met elkaar.
Ruzie en conflict voorkomen?
Conflicten voorkomen is niet de oplossing: vermijden doet lijden. De problemen stapelen zich op en met de beste bedoelingen drijven mensen steeds verder uit elkaar. Totdat het moment komt dat het te laat is. En dat is vaak helemaal niet nodig.
Waar het om gaat is dat een gulden middenweg gevonden wordt in de manier waarop je met de meningsverschillen omgaat. Je kunt je mannetje staan zonder je partner te kwetsen en ook hoef je je partner niet te beledigen om je punt te maken; een eerlijk meningsverschil is altijd mogelijk.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Het stellen van “regels” voor het hebben van een meningsverschil wel. Uiteindelijk is dit veel belangrijker dan proberen nooit een meningsverschil te hebben. Als je een sterke relatie wilt, waarin meningsverschillen geen sta-in-de-weg zijn voor geluk, dan zijn dit 14 regels voor een eerlijk gevecht.
1. Verhef je stem niet
Het is verleidelijk om je stem te verheffen tijdens een meningsverschil, maar dit lost het niet op. Schreeuwen en gillen maakt het alleen maar erger. Voor je het weet ben je beland in een wedstrijd wie het hardst kan schreeuwen. En als het eenmaal begonnen is dan is het hek van de dam. Als je emoties te hoog oplopen, neem dan een pauze of een tijdelijke afstand van de situatie.
- Gebruik geen beledigende taal.
2. Onderbreek de ander niet
Het doel bij elke onenigheid is dat je een gezamenlijk antwoord vindt. Dat lukt alleen als beiden hun verhaal doen, emoties uiten en vertellen wat hun dwars zit. In de praktijk komt het vaak voor dat de ene partner onderbroken wordt, omdat de andere partner het niet wil aanhoren of al weet wat er gezegd gaat worden. Deze aanpak leidt alleen maar tot meer frustratie. Je partner laten uitpraten, en dus niet onderbreken, vergroot de kans op een oplossing.
- Vermijd meningsverschillen als je moe bent en sneller geïrriteerd.
3. Bekritiseer niet
Heb je de neiging om je partner te bekritiseren? Het is misschien lastig om jezelf in te houden als je denkt dat je partner een fout heeft gemaakt, maar kritiek uiten, verbeteren of corrigeren gaat je niet verder helpen. “Waarom doe je dat nu weer zo. Het is toch veel beter dat je..” of “Nee, dat moet je niet zo doen.”
Het probleem van deze vormen van kritiek is dat het alleen maar spanning toevoegt aan de relatie en zeker niet helpt bij het oplossen van conflicten.
- Corrigeer je partner niet voortdurend.
- Lees je partner niet de les.
4. Vermijd woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’
Enkele van de meest gevaarlijke woorden die je kunt gebruiken in een conflict zijn woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’. In de opwelling van een meningsverschil kunnen deze twee woorden gemakkelijk uit je mond glippen. En dan gebruik je ze als een spreekwoordelijke hamer om de gevoelens van je partner te kwetsen. “Je haalt nooit de vaatwasser leeg,” of “Je komt altijd laat thuis van je werk.” Dit is het type communicatie dat een meningsverschil transformeert in een ruzie; en dat wil je juist niet.
- Stel het terugkerende probleem niet steeds opnieuw aan de orde.
5. Probeer te begrijpen
Een manier om tot een oplossing te komen in een conflict is door jezelf te verplaatsen in de ander. Hoe zou je erover denken als jij de ‘schuldige’ was? Waarom zou je het dan gedaan hebben? Zelfs als je partner een grote fout heeft begaan, is het belangrijk om jezelf erin te verdiepen. Want als je laat zien dat je je partner probeert te begrijpen, ook al lukt dat niet helemaal, dan is het altijd goed voor de relatie.
- Verplaats jezelf in de ander.
6. Geef je partner niet de schuld
Een meningsverschil, conflict of ruzie gaat niet om winnen of verliezen; het gaat om een wederzijdse verantwoordelijk. De schuld geven aan je partner is dus niet het antwoord, omdat er geen schuldvraag is. Wil je bovendien dat je partner zich als een loser voelt? Of wil je een oplossing voor het probleem? Stop dus met het verspillen van kostbare energie, focus op wat belangrijk is en los het relatieconflict op, op een manier die voor jullie beiden werkt.
- Houdt de score niet bij.
- Vermijd dat je je partner slecht laat voelen.
7. Wacht niet tot het escaleert
Meningsverschillen zijn niet het probleem, het is de manier waarop je ermee omgaat. En dit betekent dus ook dat een meningsverschil geen probleem is. Je denkt misschien dat elke vorm van conflict beter vermeden kan worden, maar hiermee creëer je een nieuw probleem. Hoe langer je de meningsverschillen uit de weg gaat, hoe groter de kans dat later alsnog de bom barst. En dan is het geen klein meningsverschil meer, maar een levensgevaarlijk monster dat je laat ontploffen van woede.
- Kom de problemen vroegtijdig onder ogen.
8. Haal geen oude koeien uit de sloot
Waar het in veel relationele gesprekken misgaat is dat de bijna-vergeten dingen uit het verleden erbij gehaald worden. En als je ruzie wilt vermijden, dan is dit waarschijnlijk wel het slechtste wat je kunt doen. De tijd heelt niet alle wonden, vooral niet als je er steeds weer over begint.
Eerdere fouten tijdens een ruzie naar voren halen is reden genoeg om je te verafschuwen. Het is geen probleemoplossing, maar probleemtoevoeging. Want je meningsverschil verandert opeens naar meningsverschillen.
- Laat het verleden voor wat het is.
9. Dreig niet met een breuk
Of je nu dreigt met een scheiding of vertrek uit de gezamenlijke woning; het helpt niet bij het oplossen van een conflict. Dreigen met een echtscheiding of relatiebreuk tijdens de ruzie schaadt de relatie op verschillende manieren. Het maakt je partner onzeker, omdat de relatie uitmaken blijkbaar in je gedachten speelt. En in feite is het ook een vorm van chantage; als je het conflict niet ‘wint’ dan ontneem je je partner de mogelijkheid om bij je te zijn.
- Dreig ook niet met fysiek geweld.
- Straf je partner niet door je partner iets te ontzeggen.
10. Deel wat je denkt en voelt
Soms denken we dat onze partners onze gedachten kunnen lezen. Maar dit kan je partner niet en zul je toch echt moeten vertellen wat je dwars zit. Als je je behoeften deelt met je partner, maar ook je emoties, dan geef je je partner de kans om je beter te begrijpen. En als je partner je beter begrijpt dan komen conflicten minder snel voor en worden meningsverschillen sneller opgelost.
- Maak er een gewoonte van om meer te vertellen en minder te denken.
11. Wijk niet af van de kwestie
Het is niet nodig om je mening over de kwestie te bevestigen door een andere kwestie erbij te halen. In veel relaties maken mensen de fout om andere problemen erbij te betrekken, alsof dat helpt bij ‘winnen’ van het meningsverschil. Je maakt het er alleen maar erger mee. Het feitelijke meningsverschil wordt ermee bedenkt door lagen van andere problemen, die er vaak niets mee te maken hebben.
- Houdt het bij het oorspronkelijk meningsverschil.
12. Gebruik humor om de spanning te verlichten
Humor is een goede manier om een meningsverschil met een lach te eindigen. Het klaart de lucht en niet voor niets wordt er gezegd; “Lachen is het beste medicijn.” Een goedgeplaatste grap kan beiden onmiddellijk stoppen met discussiëren over nietszeggende onderwerpen.
Humor helpt je om het allemaal wat minder serieus te nemen. En als je erover nadenkt, vaak gaat het ook helemaal nergens over en is de relatie die jullie in het geheel hebben veel belangrijker.
- Houdt er rekening mee dat dit niet bij iedereen werkt.
13. Vecht niet in het bijzijn van de kinderen
Een van de schadelijke dingen die je een kind kunt aandoen, is een conflict uitvechten in de aanwezigheid van het kind en het vervolgens niet oplossen. Kinderen hebben al het gevoel dat ze weinig controle hebben over hun omgeving, dus als de ouders ruzie hebben wordt dit gevoel vermenigvuldigd. Als ouder heb je een voorbeeldrol; dus als je in het bijzijn van je kinderen geen conflicten oplost dan nemen de kinderen het over.
En kinderen hebben de neiging te geloven dat ze op een of andere manier verantwoordelijk zijn voor de meningsverschillen van hun ouders, wat kan leiden tot een ongezonde cyclus van zelfbeschuldiging. Kinderen die vaak getuige zijn van de gevechten van hun ouders, kunnen bovendien moeite hebben om zich aan te passen aan de maatschappij en als ze ouder worden problemen krijgen met vrienden maken.1
- Betrek niemand anders dan jullie beiden bij de conflicten.
14. Zoek naar een oplossing
Als mensen hebben we verschillende behoeften, emoties en grenzen. Het komt dus nooit voor dat twee mensen overal hetzelfde over denken en voelen, hoewel je daar anders over kunt denken als je je tweelingziel hebt ontmoet. Over het algemeen en in de meeste relaties zijn meningsverschillen dus niet te voorkomen en draait het continu om het vinden van een compromis.
En dat kan alleen als je je eigen grenzen stelt, terwijl je flexibel blijft in het gebied tussen deze grenzen. Probeer bij conflicten altijd een compromis te vinden in de overlap van jullie gebieden die binnen elkaars grenzen vallen.
- Gebruik de stiltebehandeling niet.
- Praat en luister evenveel.
Conflicten in relaties zijn een kans voor groei. Wanneer je een relatieconflict op een eerlijke manier kunt oplossen, bouw je vertrouwen en veiligheid op. Vaak raken mensen verstrikt in hun relatieproblemen en vergeten ze het al het prachtige dat ze samen hebben opgebouwd. Alle focus ligt op het winnen van een argument of gelijk krijgen, terwijl dat niet gelukkig maakt in een relatie. Het echte doel is om een succesvolle oplossing te vinden en dichter bij elkaar te komen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.
Ik heb deze regels over meningsverschil in een relatie met veel belangstelling gelezen. Het is zeker aan te raden te wachten met samenwonen of het meer vastigheid geven aan een relatie totdat je je eerste conflict hebt gehad. Je wil op het vlak van conflicten niet voor verrassingen te komen staan. Je ziet immers een kant van je partner die je nooit eerder hebt gezien.